IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Няма риск да изгубим европейски средства за 2012 г.

До края на годината може да бъдат прекратени договори по програмата за регионално развитие и средствата по тях да се пренасочат, за да бъдат усвоени

11:18 | 15.09.12 г. 1
<p>
	<em>Министър Томислав Дончев. Снимка: БТА</em></p>

Министър Томислав Дончев. Снимка: БТА

Няма риск България да загуби европейски средства за 2012 г., каза в предаването “Седмицата” по Дарик радио министърът по управлението на средствата от Европейския съюз (ЕС) Томислав Дончев.

Той посочи, че към средата на годината са били разплатени общо около 4,5 млрд. лева от общата финансова рамка, а от средствата, предвидени за усвояване през тази година, разплатените са около 30 на сто.

Министър Дончев посочи, че България ще успее да постигне заложената в бюджета цел тази година да бъдат разплатени общо 3,8 млрд. лева по проекти, финансирани с европейски пари. Той обясни, че по план големите плащания предстои да бъдат направени до края на годината.

Томислав Дончев обаче призна, че действително има проблеми с усвояването на бюджета за 2010 г. по програмата за селските райони и има риск България да загуби част от средствата. Проблемите министърът обясни с по-късния старт на самата програма, ниския административен капацитет на бенефициентите и слабия интерес към някои от мерките.

Той изрази надежда, че с пълната мобилизация на екипите на Държавен фонд “Земеделие” и Министерството на земеделието и храните проблемът ще бъде разрешен.

Томислав Дончев отрече, че има риск да изгубим 1 млрд. лева по програмата за регионално развитие. Той коментира, че има проекти, чието реализиране изостава съществено, и има вероятност договори по такива проекти да бъдат разтрогнати до края на годината, за да може средствата по тях да се пренасочат и да бъдат усвоени.

Министърът обясни, че предстои да бъде направен преглед на проектите, по които не е имало инвестиционна активност в последните месеци. Резултатите от проверката ще покажат кои договори да бъдат прекратени и по кои проекти има шанс работата да се ускори и средствата да бъдат усвоени.

Дончев каза още, че в момента България работи по изпълнението на редица реформи и изисквания на Брюксел, с които се планира да бъде обвързано получаването на европейски пари през следващия програмен период.

Министърът обясни, че европейските власти поддържат списък със сферите и секторите, за които държавите-членки на Евросъюза получават еврофинансиране. Предвижда се финансирането в бъдеще да бъде обвързано с осъществяването на определени реформи в тези сфери. Към края на 2016 г. европейските власти ще направят преглед на свършеното от държавите-членки и на тези от тях, които не са си изпълнили ангажиментите, ще им бъдат спирани парите.

“Искаме в началото на програмния период – през 2014 г., да сме затворили предварителните условности и да ползваме парите по правилния начин без да се тревожим, че ще ни ги спрат”, коментира министър Дончев.

Той подчерта, че подкрепя реформите в кохезионната политика на Европейския съюз и обвързването на европейските фондове с финансовата дисциплина на държавите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още