IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд с 5% ръст през второто тримесечие

На годишна база най-голямо е повишението в сектора на услугите, докато в строителството има спад

11:43 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Разходите за труд с 5% ръст през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2012 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4,8% на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Най-голямо е увеличението в сектора на услугите – с 8,9%, следван от индустрията - с 2,5%. В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 2,1%. 

По икономически дейности през второто тримесечие на 2012 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - 16,3%, „Други дейности” - 14,7%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - 10,8%.

Най-малко са нараснали разходите за труд в „Държавно управление” и „Финансови и застрахователни дейности” - съответно 0,5 и 2%.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 3,9%, и „Строителство“ - с 2,1%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5,9% спрямо второто тримесечие на 2011 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още