IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От КНСБ алармират за опасност от загуба на социални права

От синдиката оспорват промяна в данъчно-процесуалния кодекс

17:56 | 21.09.12 г. 2
От КНСБ алармират за опасност от загуба на социални права

Съществува опасност предложение в проектозакон да въведе т. н. единна данъчна осигурителна сметка, което ще лиши осигуряващите се от основните им социални права. Това се посочва в позиция, изпратена до медиите от пресслужбата на КНСБ.

Предложението за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е записано в проекта за промени на закона за ДДС, публикуван в началото на седмицата на интернет страницата на Министерство на финансите.

С въвеждането на единната сметка работодателят ще внася всички задължения към Националната агенция по приходите (НАП) на едно място, което крие рискове за запазване на осигурителните права на хората, защото няма да има яснота по какви направления се разходват техните вноски.

„Когато говорим за осигурителни вноски, те са персонални и конкретни за правата, които се осигуряват. Освен това почти половината от вноските са лични средства на работниците и служителите, а работодателят само ги внася заедно с неговата част. Това автоматично би означавало, че осигурените няма вече да бъдат осигурени“, пише в позицията на КНСБ.

С предложението за изменение в ДОПК ще се създаде проблем и за допълнителното задължително пенсионно осигуряване поради неговата специфика и персонализирането на вноските, смятат от синдиката.

Тази промяна би създала предпоставки за преразпределение на средства по индивидуалната партида, което е забранено па закон, тъй като означава, че осигурителни вноски на едни хора ще се плащат в полза на други. И когато някой се пенсионира и в неговата сметка няма всички внесени за него пари, то това ще означава, че човекът е осигурен за повече, но ще получи по-малко.

Предложението предвижда и отпадане на задължението на НАП да превежда всеки ден до края на работния ден внесените социално-осигурателни и здравно-осигурителни вноски, както и вноските по Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите” в съответните сметки на НОИ, НЗОК и на фонда. Това поставя под въпрос безпроблемното функциониране на осигурителната система, пише още в позицията.
 
Пламен Димитров определи това предложение като заплаха за правата на осигурените граждани. Те ще загубят права, без да са виновни и дори без работодателят да е виновен. 
 
От КНСБ настояват проектът на промени в Закона за данъка върху добавената стойност да бъде преразгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и от Надзорния съвет на НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Брех, кога се загрижиха за индивидуалните вноски на хората. А като правителството национализираше индивидуалните партиди на ранно пенсиониращите се бяха първи защитници на национализацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още