IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Торбичките за продължително ползване няма да се облагат с екотакса

Тези, които са с по-малка дебелина от 15 микрона и размери 35 на 45 см, ще бъдат облагани с 35 ст. такса от началото на октомври

13:16 | 29.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Торбичките за продължително ползване няма да се облагат с екотакса

Торбичките за продължително ползване няма да се облагат с екотакса. Компромисното решение е постигнато на днешната среща в Министерство на финансите между представители на държавата и на бизнеса. Промяната в наредбата влиза в сила от 1 октомври.

От понеделник задължително трябваше да влезе в сила продуктова такса върху всички полиетиленовите торбички.
"Торбичките за продължително ползване няма да се облагат с екотакса", заяви Любозар Фратев, представител на фирма-производител на полиетиленови торбички, след срещата, цитиран от БНР.

На нея присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, представители на фирми-производители на торбички и представители на Асоциация „Полимери”.

Всички торбички с дебелина под 15 микрона и размери 35 на 45 см ще бъдат облагани тази година с такса 35 ст., догодина – с 45 ст., а през 2014 г. - с 55 ст. Уточнен е обаче размер и дебелина на т.нар. торбички за многократна употреба, които няма да попаднат в обсега на налаганата екотакса.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова уточни, че определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби са тези с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. „Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително.Това е добър компромис. След прилагане на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения”, каза екоминъстърът.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители - магазините и търговските вериги - си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хил. до 10 хил. лв.
Нона Караджова коментира, че производителите на такива пликове, които искат да въведат по-екологични производства, ще могат да кандидатстват в екологичния фонд към министерството за безлихвени заеми при много облекчени условия, с две години гратисен период и три години изплащане след това.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти, са съгласни, че това помага на природата. "Разбрахме се да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите, както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България”, добави министър Дянков.

По думите на Антоанета Перникова, изпълнителен директор на Българска асоциация „Полимери”, в интерес на по-продължителната употреба, е намерена дефиниция, като е взето решение за определен размер и достатъчна дебелина, "така че тези торбички да не създават проблеми на околната среда. След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът е работещ”, допълни Перникова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Криминализирахме и найлоновите торбички, всъщност те нямат вина сами по себе си, важно е нашето отношение към тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още