IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Криминализиране неплащането на осигуровки е опит за манипулация

Ликвидни проблеми на фирмите пречат на навременното плащане на осигуровки, смятат от камарата

15:18 | 10.10.12 г.
БСК: Криминализиране неплащането на осигуровки е опит за манипулация

Във връзка с  намерението на Симеон Дянков да приеме предложението за криминализиране на неплащането на осигуровки от следващата година, от БСК съобщават в позиция до медиите, че са против въвеждането на наказателната материя в трудово-правните отношения, защото така се нарушават основни конституционни норми.

От камарата припомнят, че работодатели и синдикати са постигнали съгласие по отношение укриването, а не неплащането на осигуровки.

Превратното представяне на постигнатите договорености води до манипулиране на общественото мнение в посока, с която представителите на бизнеса не могат да се съгласят, пише в съобщението.

От БСК посочват, че няма  основание за предлаганите законодателни промени, при условие, че укриването на осигурителни плащания е документна измама, която е криминализирана и в сега действащото законодателство.

Бизнесът мотивира забавянето на неплащането на осигурителни задължения с  липсата на оборотни средства у фирмите, заради икономическата криза и високата междуфирмена задлъжнялост. Като аргумент се посочва и некоректното поведение от страна на държавата и общините по отношение изплащането на изпълнени обществени поръчки, забавеното връщане на ДДС, административен натиск и неадекватно законодателство и режими.

Уеднаквяването на наказателната отговорност за данъчни и осигурителни престъпления следва да бъде обсъдена в рамките на социалния диалог, експертната общност и представители на съдебната власт и правораздаването, смятат от стопанската камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още