fallback

М. Стоянова: Приходите от данъка върху лихвите по депозитите са заложени в бюджета

Новият налог ще стимулира влагането парите в икономиката, смята председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси

10:56 | 11.10.12 г. 33

Ако данъкът върху лихвите по депозитите отпадне от бюджета, ще се наложи промяна и в разходната му част. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в интервю за БНТ.

Тя защити идеята да се облагат лихвите от спестяванията, обявена вчера от министъра на финансите Симеон Дянков, и обясни, че очакваните приходите от новия данък ще са около 120 милиона лева и те вече са заложени в параметрите на държавната хазна.

Стоянова аргументира предложението с това, че България има ниско данъчно облагане - плосък данък от 10% върху доходите на физическите лица. Според нея при тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи. 

„Данъкът върху лихвите всъщност запълва един пропуск, защото доходите от лихви по депозити само в банките бяха освободени от данъка върху общия доход - това се отнася за физическите лица, защото фирмите и в момента са облагаеми“, обясни Менда Стоянова.

Тя е категорична, че е нормално всички доходи да се облагат, още повече че доходите от лихви са пасивен доход. „Ние облагаме доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, от всякакви източници, а до момента те бяха без такова облагане“, посочи шефката на бюджетната комисия.

Допълнителен аргумент в тази насока е и това, че България беше единствената страна от ЕС, която няма облагане върху лихвите. Тя съобщи, че в редица европейски страни данъкът върху лихвите е доста по-висок от ставката за облагане на доходите от труд.

Стоянова коментира, че от общо 34 млрд. лв. депозити на физически лица в банки, голямата част от тях са за по над 100 хил. лв. Според нея това означава, че или богати хора получават доход от лихви без облагане и живеят от тази инвестиция, или фирмени пари се изнасят по сметка на техните собственици, за да се избегне облагането.

"Трябва да се уеднакви облагането на всички доходи и да има равнопоставеност. Всеки да прецени какво да прави - ако купи имот и го даде под наем, би получил доход, който се облага. Тоест при сегашния режим ние стимулираме влагането на парите в банка вместо в икономиката", каза Менда Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 12.09.22 г.
fallback