IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се режим на тока за градския транспорт на Пловдив

Въпреки прекратения договор с общината, из града все още се движат тролейбуси

13:37 | 22.10.12 г.
Въвежда се режим на тока за градския транспорт на Пловдив

EVN България ще ограничи подаването на електроенергия към „Градски транспорт“ - Пловдив, гласи официално съобщение на електроразпределителното дружество. Причината са натрупаните задължения.

Ограниченията засега ще бъдат само в следобедните часове – между 12 и 16 часа, като целта е да бъдат избегнати пиковите часове на трафика, коментират от EVN.

Ако мерките не дадат резултат обаче, компанията има готовност да спре изцяло захранването. Най-голям ефект от мярката би имало за ползващите тролейбусен транспорт в града.

В края на август стана ясно, че община Пловдив прекратява договора с компанията „Градски транспорт“ в частта му за тролейбусния транспорт заради неизпълнение на задълженията. Допълнително има и нарушения с контактната мрежа, смята зам.-кметът Александър Държиков пред БНТ. 

Въпреки прекратяването на договора, все още отделни тролейбуси се движат из града. Мажоритарният собственик на компанията Ангел Батаклиев обяви, че ще обжалва решението.

Преди броени дни пък стана ясно, че Пловдив не може да кандидатства за закупуването на нови тролеи с пари от Европейския съюз (ЕС), тъй като няма общинска фирма, която да ги стопанисва.

Сред критериите е посочено, че фирмата, която да стопанисва нови тролеи, закупени с европейски средства, трябва да бъде със 100% общинска собственост, съобщи БНТ. Останалите две изисквания са за наличие на интегриран план за градски транспорт, както и програма за опазването на чистотата на въздуха.

"Градски транспорт - Пловдив" АД беше приватизирана преди години. Общината си запази дял от около 3% в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още