IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са 80% от европарите за управлението на отпадъците

Изплатените средства обаче са само 12,43 на сто от предвидения бюджет

22:03 | 01.11.12 г.
Договорени са 80% от европарите за управлението на отпадъците

Малко над 80% от евросредствата за подобряването и изграждането на необходимата за управление на отпадъците инфраструктура са договорени, съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Общият финансов ресурс за управлението на боклука по линия на оперативната програма “Околна среда” възлиза на 720 млн. лева. Договорените средства са 575,7 млн. лева, посочи Василева.

Изплатените средства обаче са само 12,43 на сто от предвидения бюджет, или 89,2 млн. лева, отчете зам.-министърът на околната среда. Успешно изпълнени са само 22 проекта за 9,8 млн. лева, допълни тя.

Към момента са подписани 14 договора за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците на обща стойност 562,3 млн. лева, които трябва да обхванат 3 411 705 жители, каза Ивелина Василева.
В процес на оценка са седем проекта, които ще обхванат почти 791 хиляди жители в регионите на Бяла (обл. Русе), Велико Търново, Добрич, Панагюрище, Плевен, Хасково
и втора фаза на проекта на Столична община. 

Утре ще бъде открито и първото регионално депо за битови отпадъци, изградено по оперативната програма "Околна среда”, допълни Ивелина Василева. В страната ни с европейски пари трябва да бъдат изградени общо 23 такива системи.

Депото е част от системата за управление на отпадъците на регион Ботевград и ще обслужва 56 000 души от общините Ботевград, Правец и Етрополе. Общата му стойност е 14,4 млн. лева.

Ивелина Василева каза още, че до средата на следващата година ще бъде пуснат в експлоатация и другият елемент от системата - центърът за рециклиране, който се строи на принципа на публично-частното партньорство.

С въвеждането му в експлоатация 80 на сто от постъпилия отпадък ще се насочва 
за рециклиране и преработка и едва 20 на сто ще отива в депото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още