fallback

Над 52 млн. лв. забавени възнаграждения платили работодатели след намеса на ГИТ

Инспекцията по труда е установила над 200 хиляди нарушения на трудовото законодателство за деветмесечието

11:55 | 02.11.12 г. 1

За една година, от юни 2011 г. до юни тази година, общо 42 хиляди души, които са били осигурявани на 4-часов работен ден вече се осигуряват на пълно работно време и работодателите им внасят осигуровки на двойно по-висок доход след съвместните проверки на НАП и ГИТ, съобщават от инспекцията по труда.

След намесата на инспекцията от работодатели на работещи са изплатени дължими трудови възнаграждения в размер на над 52 милиона лева. 

От инспекцията по труда отчитат още, че от януари до септември са влезли в сила наказателни постановления на обща стойност 14 милиона лева за установени нарушения на трудовото законодателство.

Извършени са над 42 хиляди проверки и са установени над 200 хиляди нарушения на трудовото законодателство. Най-голяма част от нарушенията са свързани с неспазване на предписанията за здравословни и безопасни условия на труд.

ГИТ отчита процес на дисциплиниране на работодателите по отношение възникването на трудови правоотношения, като се наблюдава намаляване на броя на работещите без сключени и нерегистрирани трудови договори. В резултат от проверките на инспекцията по труда  с 3 250 незаконно работещи са сключени писмени трудови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
fallback