fallback

Депутати предлагат създаване на фонд за превенция на пушенето

Народното събрание да разгледа отпадането на пълната забрана за пушене преди Коледа, искат противниците на забраната

12:22 | 12.12.12 г. 9

Независимите депутати, внесли предложението за отпадане на пълната забрана на пушене на закрито, Кирил Гумнеров и Стоян Иванов предлагат с пари от акциза от тютюневи изделия да се финансира фонд за превенция на пушенето, предаде БТА.

Депутатите ще предложат създаване на фонд за борба с тютюнопушенето, където да постъпват първоначално до 5%, а впоследствие и до 10% от приходите от акциза от тютюневи изделия. По техни изчисления става дума за сума от порядъка на 90-100 млн. лева, след това средствата ще достигнат и 200 милиона лева годишно.

Идеята е този фонд да финансира кампании срещу вредния навик, както и да се създават стимули в ресторантьорския бизнес, за да има повече заведения за непушачи. Според Иванов подобна стъпка ще има много по-голям ефект за бюджета, отколкото пълната забрана на пушенето.

Независимите депутати настояват още парламентът да обсъди внесените от тях законови промени за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене преди коледната ваканция на Народното събрание.

Необходимо е този въпрос да бъде разгледан възможно най-скоро, защото всеки ден забавяне носи нови щети на бизнеса и изпраща хора на трудовата борса, твърдят двамата депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
fallback