fallback

Т. Младенов: Трябва да насърчаваме спестяването в доброволни фондове

Необходимо е да се повиши осигурителната култура както на работещите, така и на работодателите, смята министърът на труда

16:06 | 18.12.12 г. 14

Трябва да насърчаваме спестяването в доброволни пенсионни фондове, заяви министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на кръгла маса по време на кръгла маса по повод 15 годишнината от учредяването на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Нужно е увеличаване на осигурителната култура както на работещите, така и на работодателите и най-вече сред младите и хората с ниски доходи, защото допълнителното пенсионно осигуряване може да осигури висок заместващ доход след пенсиониране, посочи Младенов. Той е категоричен, че хората не трябва да разчитат само на държавното обществено осигуряване.

Трябва да се използват възможностите на колективните трудови договори за увеличаване на вноските в пенсионните фондове, акцентира още министърът. Според него тристълбовата ни система от държавно обществено осигуряване (ДОО), допълнителни задължителни фондове (УФП и ППФ) и доброволни фондове (ДПФ и ДФПС доброволни фондове по професионални схеми) е правилна.

„Правилно беше, че пенсионните вноски са лични, а не по фирми, както в някои от страните в Европа, защото в условията на преход фалираха много компании у нас“, заяви Николай Славчев, главен методолог в ПОД Алианц България по време на презентацията си.

Също така у нас вноските са дефинирани, докато в чужбина има дефинирани пенсии. Затова там тепърва се обсъжда преход към дефинирани вноски.

Западният модел се превръща в златна клетка, като хората остават на същата работа, за да запазят правото си над фирмения пенсионен фонд. У нас хората не губят правата си при смяна на местоработата. В момента в ЕС се обсъжда как да бъде защитена мобилността именно на тези пенсионните права, добави Славчев.

Дилемата е дали България ще тръгне към фирмени пенсионни схеми или Европейският съюз ще премине към по-лични пенсионни сметки, смята Славчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 08.09.22 г.
fallback