fallback

Конфиденциалната кореспонденция между RWE и НЕК

Не сме крили документите, заяви икономическият министър Делян Добрев след разкритията на премиера Борисов

16:45 | 21.01.13 г. 10

Писмената кореспонденция между ръководството на немската компания RWE и Национална електрическа компания (НЕК) е била конфиденциална. Ние имахме информация за нея още преди време, но едва днес ми бе съобщено от правния ни отдел, че въпросните документи могат да станат публични, защото вече е изтекъл договорът за конфиденциалност между RWE и НЕК.

Това обясни министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, по време на извънреден брифинг, на който той представи въпросните документи, в които е описано, че финансирането на АЕЦ „Белене“ от българска страна трябва да бъде 5,4 млрд. евро. Тази сума е изчислена и представена от RWE, която посочва още, че стойността на целия проект е 10,4 млрд. евро.

Добрев представи въпросните писма, както и подписани договори между RWE, НЕК и министъра на икономиката и енергетиката по време на предишното правителство – Петър Димитров. Кореспонденцията ясно показва, че управляващите по времето на „Тройната коалиция“ са били наясно за стойността на проекта за централата, както и причините, които са накарали RWE да се оттегли от проекта.

„Станишев трябва да престане да обвинява сегашното правителство за оттеглянето на RWE, както и да посочва неистинни суми за стойността на „Белене“, коментира Добрев.

Икономическият министър цитира един от въпросните документи, който ясно показва, че всъщност RWE е взела решение да се оттегли от проекта дни преди избирането на ГЕРБ за парламентарна власт.

Въпросният документ е с дата 13 юли 2009 година. В него се посочва, че към настоящия момент българската страна не е успяла да представи информация откъде ще се снабди с нужните 5,4 млрд. евро за да финансира изграждането на АЕЦ „Белене“ - проект, в който по договор НЕК трябва да държи дял от 51%. В писмото на RWE до изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков се посочва, че ако до 21 август 2009 година не бъдат получени обратни данни за произхода на българското финансиране, писмото може да се приеме, като „предизвестие за оттегляне от проекта“.

„Станишев многократно обвини сегашното правителство за оттеглянето на RWE, но истината е, че немската компания е решила да не участва още по време на предишния кабинет“, заяви ресорният министър.

Добрев показа и още няколко документа, в които се посочва, че НЕК не може да намери нужното финансиране за изграждане на централата, както и  писма от страна на RWE,  които настойчиво искат да им бъде дадена информация откъде нашата държава ще успее да намери сумата от 5,4 млрд. евро, за да изпълни своята част от инвестицонното обещание.

Окончателното писмо от немската компания е от дата 27 октомври 2009 г. В него RWE заявява, че след множество опити от страна на ръководството й съвместно с правителството на Бойко Борисов, да бъдат потърсени начини за реализирането на проекта,  дружеството се оттегля от участието си в строежа на АЕЦ „Белене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
fallback