fallback

Борисов: Пети и шести блок на "Козлодуй" ще работят до 2030 година

Ниската цена на зелената енергия, удълженият живот на двата блока и седми блок на АЕЦ "Козлодуй" правят излишна втората ядрена централа, каза премиерът

09:15 | 25.01.13 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Тече процедурата животът на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде удължен и те ще работят до 2030 година, обяви премиерът Бойко Борисов в ефира на bTV. В централата ще бъде изграден и седми блок, който е предплатен на "Атомстройекспорт".

Цената на зелената енергия също в момента започна да намалява, обясни още премиерът за своите мотиви да се откаже от АЕЦ "Белене".  Първоначално той твърдеше, че без АЕЦ "Белене" цената на тока ще бъде 15 пъти по-висока. При това развитие на нещата обаче можем да се откажем от скъпата втора ядрена централа.

"Освен това в момента имаме 1 500 мегавата и още 500 мегавата, които можем да изнасяме, но няма кой да ни ги купи", обясни още Борисов по повод пазара на продукцията от АЕЦ "Белене".

Премиерът разкри още и развитието на проекта през годините. 80% от АЕЦ "Белене" е готова до началото на 90-те години. При затварянето на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" е имало опасения, че същата съдба може да сполети и новата централа. "Оттук започват спекулациите", заяви Борисов.

По тази причина правим и заявка за "малко по-нови блокове", обясни още Борисов, но допълни, че това е правено без конкурс, което е основната слабост. Дошлите нови реактори обаче се оказва, че не могат да влязат във вече изградените кожуси и трябваше да бъдат върнати в Русия. "Те там си работят и в момента, но докладът на парламентарната комисия показа при какви нарушения са върнати тези блокове", заяви Борисов.

"Станишев прояви характер и за щастие на българите не подписа договора", смята още премиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
fallback