fallback

Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се строи със средства на централата

Заради кризата много централи продават под себестойността на продукта, смята директорът на ядрената ни централа Валентин Николов

10:03 | 01.02.13 г. 11

„Не се съмнявам в удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Така изграждането на нови мощности ще може да бъде финансирано със собствените приходи на централата“. Това обяви в ефира на БНТ директорът на първата ни ядрена централа Валентин Николов.

„Може да се очаква 51% от средствата да са собствени и 49% - на инвеститор, като вече има интерес към подобен проект“, допълни той.

Според него има разделение сред хората дали да бъде изградена АЕЦ „Белене“ и сега темата е в ръцете отново на управляващите. Досега обаче никой не се е обявил против седми или осми блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни още Николов.

Кризата обаче свива търсенето на енергия и много централи продават под себестойността. В този случай не се развиват проекти – ядрени или каквито и да било други. При развитие на икономиката обаче ще тръгнат и ядрените проекти и производството на електричество от възобновяеми източници, убеден е още директорът на ядрената ни централа. „Те гарантират независимостта на системата – те са независими енергоизточници“, каза той.

„Рано или късно ще имаме нужда от нови мощности“, обясни Николов и допълни, че след референдума е станало ясно, че няма противници на ядрената енергетика, а споровете са дали да се строи нов блок в първата ядрена централа или АЕЦ „Белене“. Логично е да развиваме ядрена енергетика, тъй като сме страна, бедна на ресурси, допълни още Николов.

Той смята, че изграждането на новия блок в Козлодуй ще е по-евтино от нова ядрена централа. В Белене има изградена площадка с одобрение, но е важно да има политическа воля, заяви още Николов.

Той обясни, че благодарение на по-евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“ цената на електроенергията за крайния потребител се е повишила с 13%, а не със 17% каквито са били първите изчисления на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
fallback