IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство с ръст от 2,4% през декември 2012 г.

Най-голямо е увеличението в добивната промишленост и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, сочат данни на НСИ

11:53 | 07.02.13 г.
Промишленото производство с ръст от 2,4% през декември 2012 г.

През декември 2012 година индексът на промишленото производство* нараства с 2,4% на месечна (сезонно изгладена) база. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През декември 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 4,1% спрямо съответния месец на 2011 година.

Месечни изменения

През декември 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в добивната промишленост с 21,9%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,6%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление от 0,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 15.6%, на изделия от каучук и пластмаси - с 15%, производството на напитки - с 12%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10,9%, производството на химични продукти - с 9,1%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 36,6%, на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8,2%, на електрически съоръжения - с 5,2%.

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство (календарно изгладените данни) е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,2%, и в преработващата промишленост - с 2,3%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 7,4%.

По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 89,2%, на превозни средства, без автомобили - с 39,1%,  на електрически съоръжения - с 23,7%.

Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 20%, на химични продукти - с 15,5%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 11,5%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още