IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биотехнологиите ще могат да лекуват масови болести, които досега се смятаха за нелечими

Въпреки кризата фармацевтични компании, които разработват биотехнологични лекарства, успяват да привличат нови инвестиции без проблем, смята експерт

17:42 | 11.02.13 г.
Биотехнологиите ще могат да лекуват масови болести, които досега се смятаха за нелечими

До няколко години болестите в някои терапевтични области ще се лекуват изцяло с биотехнологични медикаменти. Става дума за заболявания в сферата на онкологията, централната нервна система, кардиологията, костните заболявания. В тези сфери до две-три години се очаква навлизането на най-много нови технологии. Това каза д-р Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика по време на семинар за ролята на биотехнологиите за развитието на съвременната медицина.

По негови думи към днешна дата почти няма голяма фармацевтична фирма в света, която да не разработва биотехнологии за лечение на значими масови заболявания. „Ако фирмите не правят тези инвестиции, могат да загубят голям пазарен дял“, коментира д-р Борисов.

Той посочи, че лекарствата за масови заболявания, като диабет например, са един непрекъснато растящ пазар в развиващите се държави. А разработването на биотехнологичните лекарства дават все повече отговори на болести, които доскоро се смятаха за нелечими.

Въпреки кризата фирми, които разработват биотехнологични медикаменти, нямат проблем да привличат нови инвестиции, каза още експертът.

Около две трети от пазара на оригинални иновативни продукти се държи от десетина глобални фармацевтични компании. Две от фирмите в световен мащаб пък се специализират в разработката на биоподобни лекарства (аналози на биотехнологичните), което е много перспективен пазар. До 2017 година се очаква пазарът на биоподобните медикаменти да достигне 4 милиарда долара. Търсенето на тези пазари е огромно.

В бъдеще фармацевтичната индустрия ще е биотехнологична, обобщи д-р Борисов и допълни, че няма как да оцелее една голяма мултинационална компания без разработката на биотехнологични лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още