fallback

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна

На места се стигна до сблъсъци с органите на реда

14:44 | 17.02.13 г. 45

Масови протести срещу монополите и правителството се провеждат в цялата страна. Блокирани са пътища, на места се стигна и до сблъсъци между гражданите и полицията.

Хиляди хора се събраха пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Шествието се отправи към Народното събрание, а по-късно беше блокиран и Орлов мост.

Хората настояват да има възможност за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с месечно предизвестие от страна на гражданите, както и реално да се описва изразходваната топлоенергия. Протестиращите поискаха и прекратяване на договорите с електроразпределителните дружества, както и прокурорски проверки.

Шествие се отправи и в посока централата на ЧЕЗ в столицата, но протестиращите се сблъскаха с полицейска блокада, поради което стигна и до сблъсъци между органите на реда и хората. По данни на организаторите в протеста в София са се включили повече от 12 хил. души. 

Хората дадоха на правителството срок от една седмица да изпълни исканията им или да подаде оставка.

В Шумен на улицата излязоха повече от 3 хил. души, предаде БТА.  Протестът започна пред сградата на Драматично - куклен театър "Васил Друмев", където с едноминутно мълчание, последни аплодисменти и полагане на цветя бе почетена паметта на големия български актьор Тодор Колев, който е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. 

Със скандирания "Мафия" и "Мафията вън" шествието премина по централната градска улица и спря пред сградата на ЕНЕРГО-ПРО. В знак на недоволство срещу високите сметки за ток към сградата на енергоразпределителното дружество бяха хвърлени жълти стотинки, яйца и пиратки. Други недоволни граждани изгориха  сметките си за ток.

В Ловеч също се събраха над 3 хил. души, а протестът приключи със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Хората настояват за национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на договорите в енергетиката.

По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

В Плевен протестиращите поискаха да бъде организиран референдум, заедно с парламентарните избори, "за изгонване от България на чуждестранните електроразпределителни дружества".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
fallback