IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицензът на ЧЕЗ не е отнет, ДКЕВР анализира доколко сериозни са нарушенията

Народното събрание наложи на Сметната палата проверка на ценообразуването, прилагано от ДКЕВР

13:03 | 20.02.13 г. 1
Лицензът на ЧЕЗ не е отнет, ДКЕВР анализира доколко сериозни са нарушенията

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала съответните процедури за отнемане на лиценза на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, но реално лицензите на компаниите не са отнети, съобщиха от енергийния регулатор, цитирани от Агенция „Фокус“.

Целта на процедурата е да бъде проверено дали нарушенията на компанията са толкова сериозни и не могат да бъдат преустановени, обясни членът на комисията Андон Роков по време на специална пресконференция в комисията. Ако бъдат установени такива нарушения, ще се премине към крайната мярка да бъде отнет лиценза на двете дружества. Представителите на компаниите ще бъдат изслушани на 16 април.

Нарушенията на дружествата бяха установени при проверка на Държавната агенция за финансова инспекция в началото на февруари. За ЧЕЗ Разпределение има съставени 17 акта, а за ЧЕЗ Електро – 4 акта. Основно става въпрос за нарушения на Закона за обществените поръчки, несъставяне на протоколи при поставяне на електромери, както и непредставяне на информация в изискваните срокове.

За неприлагане на методиката за зелена енергия през последните месеци дружеството дължи милиони на НЕК, беше коментирано още по време на брифинга, но без да бъде уточнена сумата или валутата с обяснението, че все още се правят проверки. 

Все още текат проверките, които наложи ДКЕВР на другите две дружества – ЕVN и “Енерго про“.

Междувременно Народното събрание възложи на Сметната палата да провери регулирането на цените и контрола за спазването им, упражняван от ДКЕВР, съобщи БТА. Ще бъде проверено ценообразуването за доставчиците на топлоенергия, електроенергия, вода и природен газ. Периодът на одита е от 1 януари 2007 година до 30 април 2013 година.

Депутатите настояха и за проверка на контрола, упражняван от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на дяловото разпределение на топлинна енергия за същия период. Крайният срок за докладите на наложените проверки е 15 септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
993
преди 11 години
Не е сериозно да отнемеш лиценза на частно дружество под натиска на улицата. За мен сериозни науршения щяха да бъдат, ако половин София беше без ток всеки втори ден или Плевен или София област. Да не забравяме това, което ЧЕЗ са наследили като инфраструктура и какво трябва да инвестират за да поддържат прежата изправна. Айде да не си говорим глупости... *** крадат кабели, електромери се байпасват и т.н. Не защитавам ЧЕЗ, но не е това начина. Защо досега ДЕКВР спа, защо не наложиха персонални глоби на управляващите дружеството? Ако им бяха 'блъснали" по 50 100 хил. персонални глоби 5-6 пъти и по няколко милиона на дружеството, щяха да си оправят порочните практики. Така под натиска на улицата, полупизма и безумното управление даваме изключително негативен сигнал на инвеститорите: Welcome to Bulgaria to lose your money! Чуват се вече много ксенофобски изблици! Това никак не е добре. искате да продължават разни Ковачевци, Баневци, Герговци и прочие мушмуроци да си пълнят гушите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още