IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов върна мандата

Близо четири години носихме цялата отговорност с правителство на малцинството, обясни премиерът в оставка

12:17 | 25.02.13 г. 1
<p>
	Бойко Борисов връща мандата. Снимка: БТА</p>

Бойко Борисов връща мандата. Снимка: БТА

Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на нов кабинет. Мандатът бе връчен днес на ГЕРБ, тъй като партията е най-голямата политическа сила в настоящия парламент.


Премиерът в оставка Бойко Борисов предложи БСП или ДПС да вземат мандат за съставяне на правителство. Според Борисов двете партии „са едно“. Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, нямат да могат да си заметат следите, ще вдигнат доходите на хората и пенсиите незабавно, разви тезата си Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Близо четири години носихме цялата политическа отговорност сами с правителство на малцинството, напомни Борисов.

Следващият мандат за нов кабинет ще бъде връчен на БСП в сряда, обяви президентът. Лидерът на социалистите Сергей Станишев вече обяви, че и той ще върне мандата и няма да се ангажира с предложение за нов кабинет.

В случай, че и БСП върне мандата, то президентът Росен Плевнелиев ще може да избере на коя от останалите парламентарно представени сили да връчи мандат за съставяне на правителство.

В края на миналата седмица Росен Плевнелиев каза, че служебният кабинет ще бъде фокусиран върху произвеждането на изборите и гарантирането на тяхната демократичност, прозрачност и честност, но най-важната му задача ще бъде овладяването на кризата във всичките й аспекти.

Като възможен период за произвеждане на предсрочни парламентарни избори беше посочен краят на април - средата на май.

Сред основните искания на протестиращите в страната през последните дни обаче са съставянето на програмно правителство, както и парламентът да не спира работата си, за да приеме важни закони.

Междувременно президентът Плевнелиев свиква утре заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза.

Междувременно стана ясно, че двайсетте депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които са необходими на БСП и ДПС, за да може евентуално тяхно правителство да бъде одобрено от парламента, ще бъдат определени чрез жребий.  Това стана ясно от изказването на председателя на правната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Искра Фидосова. По нейни думи никой от мнозинството не искал по собствено желание да гласува заедно с опозицията и затова се налагала подобна стъпка. Фидосова призова четирите опозиционни партии в НС – БСП, ДПС, ДСБ и Атака, да поемат своята  отговорност и да съставят нов кабинет.

Очаквайте подробности!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, нямат да могат да си заметат следите, ще вдигнат доходите на хората и пенсиите незабавно, разви тезата си Борисов, цитиран от Dnes.bg"Ха сега де !? Ми, че те няма да имат възможност да свършат най главното, да си заметат следите. :D:D Да видим сегаааа, ........толкова искаха да падне това лошо правителство, за да им даде възможност да ПОМОГНАТ НА НАРОДА . Нямаха търпение този момент да дойде а сега се дърпат! Млъкнаха и се изпокриха в миши дупки! Мъдрят, как да се измъкнат от положение. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още