IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за енергетиката бяха приети на първо и второ четене

Има постъпки да бъдат обнародвани в извънреден брой на "Държавен вестник" още утре, което отвързва възможността за намаляване цената на тока от 1 март

15:44 | 27.02.13 г. 1
Промените в Закона за енергетиката бяха приети на първо и второ четене

Експедитивно – на първо и второ четене, Народното събрание одобри единодушно промените в Закона за енергетиката, предаде БТА.

Новите текстове, в подкрепа на които гласуваха 122-ма депутати, ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник. Депутатите започнаха постъпки и да бъде издаден извънреден брой на вестника, така че промените да са факт още утре (28 февруари). Така ще може да се пристъпи към намаляване на цената на тока от 1 март. 

Одобрен беше текстът, внесен от Мартин Димитров и Диан Червенкондев, който позволява на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да променя цената на електроенергията по-често от веднъж годишно. Предложението беше прието на заседанието на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризма във вторник. 

Комисията може да изменя и размера на технологичните разходи на енергийните предприятия при производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, като определя целевите им стойности при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите, е записано още в текстовете.

ДКЕВР ще може да изменя признатия размер на други ценообразуващи елементи при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите. Комисията може да взема тези решения при съкратени процедури и срокове, а решението за изменение на цените влиза в сила от деня на приемането му от регулатора.

Парламентът реши да има и Обществен съвет като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра.

В състава му ще влизат представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел. Съветът се създава с решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Министърът на икономиката в оставка увери, че ДКЕВР усилено работи по това как да се намали цената на тока. По думите му, начините за това са два – чрез намаляване квотата за скъпите централи и увеличаване на квотата за АЕЦ „Козлодуй” и чрез намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-ата от 15 на 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Мале, как се е разработил парламентът!..Това не са същите хора...Ако така работят - ще правиме протести всеки ден...след работно време. Белким се оправят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още