IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден ден на протести в цялата страна

В София двама бяха задържани при опит да блокират бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”

21:20 | 28.02.13 г.
Пореден ден на протести в цялата страна

За пореден ден се проведоха протести срещу монополите и политическата система в цялата страна, макар и не с мащабите от първите дни на демонстрациите.

В София протестираха около 50-на души, които се движиха от "Орлов мост" до президентството и обратно. Както вчера, така и днес протестиращите са охранявани от полиция и им беше забранено да блокират "Орлов мост".

Координаторът Янаки Ганчев коментира, че утре с координаторите от другите градове ще внесат исканията си при президента, а вечерта отново ще има протестно шествие от Орлов мост в посока Президентството.

Междуременно двама от протестиращите бяха задържани заради опит да блокират бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Най-многобройни остават протестиращите във Варна. От един от инициативните комитети беше прочетена декларация с искания на национално ниво за развитие на страната. Част от исканията са електроразпределителните предприятия да се върнат към Националната електрическа компания (НЕК), да не се разпуска Народното събрание, за да може да приеме нов изборен закон, да се свика Велико народно събрание и да се приеме нова Конституция, да се приеме отзоваването на народните представители при необходимост, както и да се потърси отговорност от виновните за ситуацията в страната през прехода.

Около 40 души в Пловдив преминаха на шествие по централната улица на града, като призоваваха гражданите да се присъединят към тях. Имаше и скандирания срещу премиера в оставка Бойко Борисов. След шествието те престояха около половин час на площада пред Централна поща, където пяха патриотични песни. Един от протестиращите призова всички пловдивчани, които ще се включват в протеста на 3 март, да носят със себе си карамфили в чест на Националния празник.

Около 40 души се събраха и в Кюстендил, за да протестират срещу монополите и високите цени на електроенергията. Протестиращите отново обявиха своите искания като акцентираха върху това, че ДДС не трябва да се начислява върху дължимите суми за ток.

Бургазлии се събраха на мирен протест в центъра на града на площад „Тройката”. Те заявиха, че исканията им, изпратени в София, се обединяват около промяна на Конституцията на България.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още