IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК иска мегаминистерство на икономиката, земеделието, енергетиката и транспорта

Бизнесът настоява в служебното правителство да не влизат членовете на политически кабинети в последните четири правителства, както и бивши депутати

13:20 | 01.03.13 г. 6
БСК иска мегаминистерство на икономиката, земеделието, енергетиката и транспорта

Българската стопанска камара (БСК) предлага да се създаде мегаминистерство на икономиката, като се слеят икономическото, земеделското и транспортното ведомство и се назначат зам.-министри на индустрията, енергетиката, туризма, земеделието и транспорта в бъдещото служебно правителство.

Организацията предлага също така в бъдещия служебен кабинет да се слеят финансовото министерство и управлението на средствата от Европейския съюз, да се създаде Министерство на човешките ресурси и заетостта чрез сливане на сегашното социално министерство и част от дейностите на образователното, както и Министерство на регионалното развитие на околната среда чрез сливане на сегашното регионално с ековедомството.

Предложението предвижда да се запази структурата на здравното и правосъдното министерства, както и на силовите ведомства.

От БСК настояват в служебното правителство да не влизат членовете на политически кабинети в последните четири правителства, депутати в последните два парламента и представители на президентската администрация. Бизнесът обаче иска да се запази в сегашния състав на структурите, ангажирани с управлението на европейските пари.

От БСК предлагат за повече прозрачност на публичната администрация в интернет да се публикува цялата кореспонденция на централните и местни администрации, с изключение на класифицираната информация, приходите и разходите на държавните и местните администрации, пълната документация по обществените поръчки, постъпленията от ДДС и акцизи, изпълнението на приходната и разходната част на бюджета, състоянието на фискалния резерв, финансовите резултати на всички дружества с преобладаващо държавно участие, регистър на държавната и общинска земя, както и на арендните договори и условията за арендиране и други документи.

Бизнесът настоява още да започнат преговори за стендбай споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и да се изготви график за изплащане в пълен размер до края на първото полугодие на 2013 г. от държавата и държавните предприятия на дължимите суми по изпълнени обществени поръчки, вкл. по европроектите.

Организацията настоява и за намаляване на публичните разходи в рамките на тазгодишния бюджет, изграждане на цялостно електронно правителство, за което да се изтегли облигационен заем и засилване на финансирането на малкия и средния бизнес с цел създаване на нови устойчиви работни места.

Бизнесът настоява още да има публичен регистър с всички такси, тарифи и лихвени условия на банките и тарифите и условията по застрахователните операции, както и да се създаде клирингова къща с цел изчистване на междуфирмените задължения.

Всички дружества с господстващо пазарно положение да публикуват информация, аналогична на дружествата, листвани на фондовата борса, предлагат още от БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
JonnieJ
преди 11 години
Тези изчерпани дърти лаладжии от БСК, мине не мине време и изръсят някоя простотия да си оправдаят заплатките на раздутят щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
plamen58
преди 11 години
този е ченге с голям пагон и е страшен ***!тоя ще зароби всички българи ,ако има възможност!за затвора е !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Този не беше ли и той ченге с голямо досие.И ми прави такива искания.Я да си гледа собствения бизнес и да не се меси в държавата. Ако го пуснем в политиката само ще помита доказателствата срещу предните ченгета и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Натрий
преди 11 години
... и на хорото и ръченицата да е това министерство - ако може. Нещо му нямам доверие на БСК. И там едно и също лице, компетентно по всички въпроси на държавното управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ради
преди 11 години
БСК и Данев пак нещо не са в час.Мегаминистерство си е мегапростотия.А с отричането кой да не е в кабинета що направо не си каже че сака той да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Jekata
преди 11 години
Алтави хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още