IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляване на разходи на ЕРП-тата е в основата на предложението за по-евтин ток*

На 5 март ще стане ясно с колко ще бъде намалена цената за трите дружества

10:49 | 04.03.13 г. 1
Намаляване на разходи на ЕРП-тата е в основата на предложението за по-евтин ток*

Намаляване на технологичните разходи от 15% на 12% предложи работната комисия към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която е натоварена с анализ дали може да бъде намалена цената на енергията. Това лежи в основата на предложението за намаляването на цената  на тока от 5 март.

Докладът на групата е публикуван на страницата на ДКЕВР. Решението да не бъде променян микса е компромисно и така няма да има опасения за балнаса на енергийната система, заяви по време на днешното открито заседание председателят на комисията в оставка Юлиана Иванова. На 5 март ще стане ясно с колко точно ще бъдат намалени цените на трите дружества. 

По време на срещата представители на ЧЕЗ и "Енерго - Про" коментираха, че това решение ще повлияе на финансовото им състояние. Зорница Генова от ЧЕЗ заяви,цитирана от БТА, че се намаляват технологичните разходи на дружествата от 15 на 12%, но без да се намаляват разходите за инвестиции и това ще бъде във финансова тежест за компанията. 

Позицията на "Енерго - Про" е, електроразпределителната мрежа на територията, обслужвана от дружеството, е предимно въздушна и това прави технологичните разходи по-високи от 12%.

Работната група обаче е направила и анализ на печалбата на електроразпределителните дружества. От данните е видно, че през миналата година най-голям ръст на печалбата е реализирала ЧЕЗ – от 13,8 млн. лева през 2011 година до 47,2 млн. лева през миналата година. „Енерго-Про“ е спечелила 12,5 млн. лева, спрямо 9,8 млн. лева през 2011 година.

EVN България пък намалява финансовите си резултати, според данните на ДКЕВР. През 2011 година дружеството е с печалба от 65,5 млн. лева, докато през миналата година са получили 63,9 млн. лева.

Изводът е, че дружествата са в добро финансово състояние и поддържат добра ликвидност. След подробен анализ на технологичните разходи, предложението на работната група е да бъдат намалени технологичните разходи от 15% на 12% за трите електроразпределителни дружества.

Друга препоръка на групата е за стимулиране на потреблението в нощната тарифова зона. То се основава на значимия ръст на произведената енергията от вятърни централи, както и намаляване на потреблението на електроенергията в страната, и в световен мащаб.

През 2012 година рязко се увеличава производството на електричество от вятърните централи, но те произвеждат основно в тъмната част на денонощието или когато потреблението е по-ниско. По тази причина и намалява товаровата денонощна диаграма на енергийната система на България, обясняват експертите. 

* Статията е актуализирана към 12:30 часа с изявленията, изказани по време на откритото заседание на ДКЕВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Преди време питах, и сега ще попитам: От ВЕИ енергията, произведена денем, не е ли дневна?А тази, произведена нощем, не е ли нощна?И, в тази връзка: Защо, тогава, за зелена енергия плащаме два пъти - един път през обобщената тарифа и после, обособено?Ей- ви ги там още стотинка-стотинка и горница за снижаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още