IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорданка Фандъкова поиска оставките на двама районни кметове

Мотивите са завишени разходи за администрацията за кмета на район Изгрев и шофиране в нетрезво състояние за кмета на Триадица

17:07 | 05.03.13 г. 1
Йорданка Фандъкова поиска оставките на двама районни кметове

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставките на двама кметове на райони – на Димитър Димитров, който е кмет на район Изгрев и на Стоян Начев, ръководещ район Триадица, съобщи агенция „Фокус“.

След промени в изборния кодекс по време на местните избори през 2011 година районните кметове в София, Варна и Пловдив не бяха избрани пряко, а бяха назначени от общинските съвети. По тази причина и столичният кмет може да предложи отстраняването на двамата.

Мотивите за искането на оставките са данни, разпространени преди ден от общинския съветник от БСП Георги Кадиев. На своя сайт той публикува разпечатка, от която се вижда, че служители в район Изгрев са получили възнаграждения в размер на над 8 пъти от основната им заплата.

Справката, изнесена от Кадиев, показва, че секретарката на кмета Димитров се е  подписвала под заплата от около 399 лева в началото на 2012 година. В последните месеци на миналата година обаче трудовото й възнаграждение надхвърля 1156 лева.

Шофьорът на кмета пък е получавал 394 лева през февруари 2012 година, а през септември заплатата му е вече 2 538 лева.

Увеличенията идват от допълнителни доходи по граждански договори с общината. Самият Димитров също е получавал възнаграждения над заплатата си по граждански договор, но сключен от Министерството на транспорта. Кадиев коментира още, че лидер на ГЕРБ в район Изгрев е именно транспортният министър Ивайло Московски.

Причината за исканото освобождаване на кмета на район Триадица пък е шофиране в нетрезво състояние. 

Заради неправомерни разходи на предишното заседание на Столичния общински съвет беше освободен директора на общинското предприятие "Софийски имоти". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Кадиев и Фандъкова в отбор :) Това не се вижда за 1ви път (кадиев надуши и още един кмет преди това, че харчи пари на общината за лични нужди). Кадиев посочва къде са грешките, Фандъкова ги оправя. Good job :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още