IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите денонсираха споразумението "Бургас-Александруполис" на първо четене

Темата отново предизвика дискусия и взаимни обвинения в пленарната зала

11:26 | 07.03.13 г. 6
Депутатите денонсираха споразумението "Бургас-Александруполис" на първо четене

Със 115 гласа "за" народните представители одобриха на първо четене предложението за излизане на България от проекта "Бургас - Александруполис". Против това решение бяха 25-ма депутати, а един гласува с "въздържал се", съобщава агенция "Фокус". 

Преди да бъде гласувано предложението Менда Стоянова, която председателства това заседание, направи поименна проверка за кворум, поискана от "червения" депутат Михаил Миков. 

Работата на Народното събрание започна с обсъждането на предложението за денонсиране на споразумението с Русия за изграждането на нефтопровода „Бургас – Александруполис“. Темата успя да предизвика разнопосочни изказвания и обвинения.

Според Мартин Димитров отСинята коалиция“ проектът от полза за Русия и Гърция, а за България остават рисковете. „Съществува риск от разлив в Черно море. Ако това се случи, какво ще стане с българския туризъм?“, попита той от парламентарната трибуна.

От своя страна депутатът от „Коалиция за БългарияМихаил Миков коментира, че този проект е бил започнат от правителството на Иван Костов, освен това е и „високо оценяван на европейско равнище като възможност за диверсификация на доставките“. Според него няма сериозни икономически и екологични доводи срещу този проект.

Иван Иванов от "Синята коалиция" обаче заяви, че проектът е започнат през 1993 година от правителството на Любен Беров, а не от кабинета "Костов". 

Димитър Бойчев от ГЕРБ припомни резултатите от местния референдум, на който гражданите заявиха, че са против изграждането на този нефтопровод. „Становището на Икономическият институт към БАН посочва, че има спорни икономически ползи, а съществуват сериозни екологични рискове“, допълни още той.

Петър Димитров от "Коалиция за България" заяви, че подобни нефтопроводи в момента съществуват между Бургас и Девня. „Скъпи бургазлии, знаете ли че такива нефтопроводи в България има, от "Нефтохим" до Девня има такъв нефтопровод. На него дори имаше авария, нещо да загина в България, да изчезна туризмът, да изчезнаха милиардите”, обърна се той от парламентарната трибуна. 

Липсата на икономически ползи изтъкна и финансовият министър в оставка Симеон Дянков, за когото „Бургас – Александруполис“ е неизпълним проект за всички участници в него. „Проектът не е търговски осъществим и неприемлив за банково кредитиране, защото е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол“, заяви той.

Припомняме ви, че решението за излизане от проекта беше взето в края на 2011 година по време на заседание на Министерския съвет по предложение на Симеон Дянков. Финансовият министър обясни, че проектът не може да бъде реализиран според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
През швепса ми е за петролопровода, ама що не чух некой от вас или от стълбовете на българската икономика да цика за концесията при Силистар? Или там ще сондират за минерална вода? хаха!Колкото до "Българската икономика", хаха... имам приятел с хотел в Синеморец. Когато за последен път преди 3 години го видях да издава касов бон по изрично искане на клиент, после 3 дни имаше високо кръвно и мигрена... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Разликата е, че петролопровода е Руски, а проучванията за нефт и газ в шелфа са от Американски компании. Иначе и едното и другото може да ликвидира Черноморския ни туризъм. Ако имах хотел на морето щях да се моля ежедневно, никога да не открият нефт в нашия шелф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Интересна позиция ! А дали се споделя от собствениците на хотели и заведения на юг от Бургас ?п.п.Ти си сметни колко е приноса им в Българската икономика и колко е на ожалвания от теб петролопровод
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Мда... денонсираме, затваряме, закриваме... изобщо - развиваме се! хаха!Все ми е това за този проект, обаче някой да ми се мотивира с екология, когато раздадоха териториалните ни води за добив на нефт и газ ми звучи малко тъповато. Явно и на такава публика разчита МаЛтинчо и кресльовците като него. Всички знаем какво може да направи една платформа в морето, ама след като позабрисаха го^ната в Мексиканския залив, световните медии загубиха нещо интерес да коментират напоследък...Доста по-екзистенциални проблеми ще лъснат всеки момент пред държавицата ни, само гледайте.... обаче явно приоритетите пред депутати и министри в последните им минути някой отвън ги спуска... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
Още една хубава новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
albobo76
преди 11 години
Американските *** от ГЕРБ бързат да сложат кол в спиците на Руските проекти, ей така, за всеки случай, ако загубят изборите. Ако имаха малко смелост и ум, щяха да издоят максимално едната от двете страни, за да пуснат или спрат проекта - според това кой плати повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още