IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инфраструктурни проекти са приоритет на новия регионален министър*

Екатерина Захариева ще работи за създаването на единна програма за енергийна ефективност

12:08 | 13.03.13 г.
<p>
	Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Снимка: БТА

Големите инфраструктурни проекти, усвояването на европейските средства по линия на програмата „Регионално развитие“, договарянето на евросредствата за регионално развитие за новия програмен период до 2020 г. и работата на ГРАО са основните приоритети, които очерта служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на церемонията по предаването на поста, предаде БТА.

Работата в министерството няма да се забави и с ден, обеща Захариева, която допреди година беше зам.-министър във ведомството.

„Познавам работата на министерството, екипа и ми остава само да се запозная по-подробно със случилото се през тази една година“, коментира тя.

Досегашният министър Лиляна Павлова напомни, че преди една година със Захариева са работили заедно в министерството и допълни, че е късметлия, че приемникът й е човек професионалист и познава работата и екипа на министерството.

Павлова символично предаде отчета за свършено през четирите години. В този отчет има много труд, положен и от Екатерина Захариева, допълни Лиляна Павлова.

Тя изрази надежда работата във ведомството, както и досега, да продължи в духа на приемствеността. „Пожелавам успех и попътен вятър", допълни Павлова.

Екатерина Захариева съобщи, че няма да сменя директорите на дирекции, както и на второстепенните разпоредители. "Разчитам главният секретар да остане", допълни тя.

По думите й главните секретари е редно да са професионалните ръководители на администрацията. "По мое мнение те би трябвало да са безпартийни, да са тези, които осъществяват прехода между две правителства, независимо как те са назначени", каза новият министър.

Тя обяви обаче, че ще има нов началник на кабинета.

Като вицепремиер, който ще отговаря за икономическата политика, Захариева каза, че се фокусира върху стабилността и връщането на доверието в институциите като цяло.

По думите й един от основите приоритети на служебния кабинет ще е създаването на специална програма за енергийна ефективност. "Това според нас ще и една от основните мерки за подкрепа за малките и средните предприятия", допълни тя.

Правителството има амбицията да създаде единна програма за енергийна ефективност за жилищните и обществените сгради, малките и средните предприятия, коментира още новият регионален министър. Захариева уточни, че този модел ще се ползва от следващия кабинет и припомни, че сега дейността по енергийната ефективност е разпръсната между три министерства и няколко агенции.

* Актуализирано към 12.35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още