fallback

Калин Христов: Увеличаване на доходите - само при резерви в бюджета

Служебният финансов министър ще се придържа стриктно към приетия бюджет, но вече ревизира прогнозния ръст на БВП

12:45 | 13.03.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Калин Христов поема финансовото министерство. Снимка: БТА

Новият финансов министър ще работи за запазване на фискалната стабилност в рамките на приетия за тази година бюджет. Политиката на страната през последните 16 години е да се спазва фискалната стабилност и това ще е основен приоритет и за Калин Христов.

При  наличие на резерви в бюджета може да се мисли за повишаване на  доходите, но той първо трябва да се запознае дали наистина има такива. Tова коментира по време на церемония в Министерството на финансите избраният за служебен финансов министър Калин Христов. „Средното разбиране за растеж тази година е в диапазона от 1 до 1,5 процента. Това при условие, че във втората половина на годината, еврозоната би започнала да се възстановява. С днешното разбиране за развитието на еврозоната и на България мисля, че този растеж е реалистичен и може да се реализира”, заяви Калин Христов. В бюджета за 2013 година обаче правителството е заложило 1,9 на сто ръст на брутния вътрешен продукт. Това означава, че ставаме свидетели на първото по-сериозно орязване на очакванията за представянето на икономиката Попитан дали може да бъде изтеглен заем, Христов посочи, че в рамките на приетия бюджет е записано, че може да има такъв до 2  млрд. лева - за изплащане на падежиращи емисии и за покриване на  дефицита. 

Днес Калин Христов пое поста от досегашния министър Симеон Дянков, предаде БТА. Досега финансовият министър беше и вицепремиер, но в структурата на служебния кабинет това не е така. 

В отчета за своя мандат Дянков посочи, че близо четири години, заедно с екипа на  Министерството на финансите, е работил в много тежки години за целия свят, като основната цел е била да се запази финансовата дисциплина. "Доволен съм от това, което постигнахме", добави той.  

Дянков посочи, че е имало желание от много страни за  увеличаване на пенсии и доходи, но не е имало възможност всички тези желания да бъдат изпълнени. Пожелавам на следващия министър да работи в по-спокойнa външна обстановка, каза още той. 

Служебният кабинет изпълнява бюджета, който вече е приет, подчерта от своя страна Христов, който е подуправител на БНБ и излиза в неплатен отпуск, за да поеме управлението на хазната в месеците до предсрочните избори. Той отбеляза, че трябва да бъдат положени максимални усилия за  изпълнение на приходната част и придържане към записаната в  бюджета разходна политика. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
fallback