fallback

Работодатели предупреждават за нови съкращения, ако се увеличи минималната заплата

От 1 септември 2011 г. до началото на тази година минималната заплата е била поетапно увеличена с над 29% в период на криза, според АИКБ

12:12 | 19.03.13 г. 7

Ако минималната заплата бъде увеличена до 340 лева, както се предлага, ще пострадат възможностите на бизнеса за създаване на заетост, предупреждават от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

“Увеличаването на минималната работна заплата е в тежест на заетостта и дава спорни резултати по отношение на укриването на доходи, тъй като именно увеличението е мотив за нарастване на сивия сектор, а постоянният ръст принуждава още повече хора да работят нерегламентирано”, посочват от организацията в съобщение, разпратено до медиите.

“Административното определяне на все по-висока МРЗ, при липса на икономически предпоставки и договореност между синдикати и работодатели не отчита финансовото състояние на отделните фирми и съсипва малките и средните предприятия – важни основания да не подкрепяме увеличение на минималната заплата”, допълват от асоциацията.

Минималната работна заплата е функция на реалната икономика. Като такава тя следва да е обвързана с производителността на труда, а не като средство за разрешаване на социални проблеми, подчертават от АИКБ.

Според организацията единственият разумен път към постигане на национален просперитет, конкурентна икономика и висок жизнен стандарт е системно повишаване на производителността на труда. Препоръчва се да се поощряват и подкрепят предприемачи, инвестиращи в модернизация и/или изграждане на производствени мощности и технологични процеси, водещи до трайно подобряване на технологичните възможности за ефективно производство, както и да се работи постоянно за повишаването на квалификацията на вече съществуващия персонал, както и на новоприетите работници и служители.

Изчислява се също така, че от 1 септември 2011 г. до началото на тази година минималната заплата е била поетапно увеличена с над 29% в период на криза и този ръст не кореспондира с ръста на производителността на труда. Ако минималното възнаграждение се повиши още веднъж до 340 лева, това ще означава ръст от 42% за година и половина, което ще доведе и до увеличаване на разходите на работодателите за осигуровки, а оттам - до допълнителна загуба на ресурс и съкращения.

“В период, в който основни проблеми са създаването заетост и увеличаването на производителността, нов ръст на МРЗ ще бъде естествена спирачка и за двете”, коментират от организацията.

Асоциацията настоява да се въведе пряко договаряне между социалните партньори за диференцирана минимална заплата в отделните икономически сектори.

“Основната цел на политиката на пазара на труда не трябва да бъде изкуственото покачване на доходите на нископлатените работници, а повишаване на заетостта – нископлатеният труд има своите социални измерения, но липсата на труд може да има катастрофални последствия както за икономиката, така и в личен план”, посочват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
fallback