fallback

Служебното правителство се фокусира върху четири основни приоритета

Кабинетът "Райков" ще следи за финансовата и социалната стабилност, както и за прозрачни избори

16:47 | 01.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Четири са основните приоритети, които си поставя служебното правителство до предсрочните парламентарни избори на 12 май. Част от тях са свързани именно с организирането на изборите за нов парламент, което е и задължението на това правителство по Конституция.

Но освен това кабинетът „Райков“ си поставя и цели в областта на  институционална, финансова и социална стабилност. Сред тях например е „златният стандарт“ за фирмите, предложен от финансовия министър в предишното правителство Симеон Дянков. Целта е ускореното изплащане на ДДС за изрядните фирми. С въвеждането на стандарта това ще става в рамките на 10 дни.

Правителството ще работи за изпълнението на заложените в Бюджет 2013 цели и ефективност на работата на държавните институции, като част от мерките за опазване на финансовата стабилност. Ще бъдат предприети и мерки за ограничаване на ръста на безработицата, става ясно още от програмата.

Ще бъде създадена и процедура за контрол на големите държавни компании, които са в критично състояние - „Мини Марица Изток“, БДЖ и ВМЗ – Сопот, е записано още в програмата.

Правителството ще ускори още и проекта за поставяне на ПОС-терминали в бюджетните организации, които събират суми от значителен брой физически или юридически лица. Тази мярка ще доведе до намаляването на разходите при изплащането на дължимите към хазната суми. Ще бъде създаден и план за развитие на електронното правителство.

За около месец и половина, които ще бъде на власт, служебното правителство ще извърши още и международна проверка на енергетиката, резултатите, от която се очакват от всички с голям интерес. Освен това в сферата на енергетиката правителството си е поставило за цел спешно да бъдат приети наредби, които да осигурят либерализацията на енергийния пазар, но с механизми за защита на най-уязвимите слоеве от населението.

По времето на протестите в началото на февруари бившият вече енергиен министър Делян Добрев обясняваше ред по ред какво точно означават всички точки, вписани във фактурите за електричество. Това правителство обаче смята да опрости фактурите и да ги стандартизира за всички електроразпределителни дружества, работещи у нас.

Правителството ще работи още и за прозрачното взаимодействие с гражданското общество, като една от една от посочените мерки е създаването на обществените съвети. Идеята беше лансирана от президента Росен Плевнелиев по време на разговорите за създаване на служебно правителство.

Четвъртият приоритет на правителството е управлението на програмите за европейско финансиране. Целите там са да бъде финализирано договарянето на оперативните програми за следващия период (2014 – 2020 година). Част от усилията на правителството ще бъдат насочени още и към изграждането на националните инфраструктурни проекти като магистралите „Тракия“, „Струма“ и „Марица“, както и Дунав мост 2 и железопътните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
fallback