fallback

От съображения за сигурност в момента произвеждаме ток от ВЕЦ-ове

Има заплаха от преливане на язовирите, което налага активиране на водните централи и намаляването на дела на останалите в енергийния микс

08:51 | 04.04.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От съображения за сигурност намалява делът на АЕЦ "Козлодуй", възобновяемите източници и въглища в енергийния микс за сметка на водноелектрическите централи, съобщи "Нова телевизия".

Язовирите в страната са пълни заради топенето на снеговете и продължаващите валежи и има опасност от преливане, затова са активирани водните централи.

В същото време обаче потреблението в страната е свито, а износът е почти спрян. "Това създава опасност за Националната електрическа компания и сигурността на мрежата", смята директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той уточни още, че в момента намалява производството в пети блок на ядрената централа. 

Решения за намаление на производството на електричество от ядрената централа са били взимани и други години по това време и няма нищо аварийно в ситуацията, успокои и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов пред агенция "Фокус". 

Той коментира, че в момента имаме почти безплатна енергия, произвеждана от водните централи. Ако се стигне до изключване на мощности, решенията затова ще бъдат вземани на финансов принцип, допълни Стоянов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
fallback