fallback

Василев: България може да стане входната врата на Китай за Европа

Служебният икономически министър вижда логистиката като един от двигателите на българската икономика

10:37 | 06.04.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Логистиката има шанс да се превърне един от двигателите на българската икономика, прогнозира в предаването  „Седмицата” на Дарик радио, служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

По негови думи страната ни може да се превърне във входната врата на Китай и Азия към Европа, защото европейските летища са запълнили капацитета си. Той отрече обвиненията, че така отново се съсредоточаваме върху производство с ниска добавена стойност и българите просто ще опаковат или сглобяват азиатските продукти.

Покрай логистичните паркове има възможност да се надграждат услуги с много висока добавена стойност, важно е първо да осигурим логистичния поток, смята още Василев.

Василев обясни още, че в момента секторът на технологиите и производството на електроника се е „изстрелял” – български фирми произвеждат различни високо технологични продукти, които са без аналог на световния пазар. Те на този етап нямат досег с държавата, но тя може да помогне много.

Едно от нещата в тази насока например е изграждането на лаборатория за сертифициране на електрониката по стандарта СЕ. В момента, макар и част от ЕС, в България подобна лаборатория липсва и българските компании трябва да изпращат своите продукти в друга страна от общността, за да получат сертификат за качество.

„Ето тук държавата може да помогне”, категоричен е Василев.

Той призова отново малките и средните предприятия да се възползват от кредитите по програма JEREMIE 2, където средствата са в размер на 380 млн. евро, а лихвата е наполовина. Парите от заемите могат да се използват за текущи разходи. 

Събирателността е значително по-висока при плосък данък

Хората си плащат данъците, когато има една ставка, а при увеличаване на данъците не съм сигурен дали имаме необходимия апарат да гарантира данъчната събираемост, смята още служебният министър. Той обясни, че е в подкрепа на плоския данък и защото трябва да бъде запазена предвидимостта на държавата. 

По отношение на сметките в офшорни зони, Василев беше категоричен, че те трябва да бъдат осветлени, защото трябва да се знае дали са платени данъците върху тези суми. 

Припомняме, че "теч" на данни показа собствениците на офшорни сметки, като очакванията са през следващата седмица да бъдат огласени и българските имена в списъка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 11.09.22 г.
fallback