fallback

Над 80% от пчелните семейства в Странджа не са преживели зимата

Средно за страната загубата на пчелните семейства е 50 на сто, сочат данните на Съюза на българските пчелари

15:08 | 06.04.13 г. 5
Автор - снимка
Създател

Средно за страната загубата на пчелните семейства е 50%, но в района на Странджа е до 80-85%, сочат данните на Съюза на българските пчелари. Причините за смъртността са болести, неправилно отглеждане на семействата, както и използваните пестициди, обясни Михаил Михайлов, председател на браншовата организация, цитиран от агенция "Фокус". 

Синдромът на празния кошер се наблюдава в целия свят. Освен болестите и пестицидите, вина за изчезването на пчелите имат и генно модифицираните култури, смята още пчеларят. 

“Националната асоциация на майко-производителите, които произвеждат пчелни отводки - малки пчелни семейства – не успяват да балансират загубите, защото през миналата година са констатирани загуби вече от 50% на пчелни семейства в България”, заяви Михаил Михайлов.

Това се отразява негативно върху производството на мед. Има случаи обаче, когато годината е медоносна, и има добив на мед в по-големи количества от по-малък брой пчелни семейства.

През последните години се наблюдава засилен интерес и към националните програми за субсидиране на пчеларите. Броени часове след старта на програмата за тази година, средствата свършиха. Финансирането е по три мерки - за обновяване на пчелни семейства, за борба с вароатозата и за популяризиране на пчелния мед. 

Най-много средства - 5,2 млн. лева, ще бъдат разпределени именно по мярката за обновяване на семействата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
fallback