fallback

Плевнелиев: Започваме да работим за още два моста над Дунав

Развитието на инфраструктура в Северна България ще бъде основен приоритет за периода 2014 - 2020 година

10:21 | 09.04.13 г. 19

Готвим още два нови моста на река Дунав, като това е част от плановете ни да реализираме потенциала на реката, който е много голям, но неизползван, съобщи при откриването на VIII-та Годишна конференция за стратегическа инфраструктура президентът Росен Плевнелиев.

Плановете са за нов мост или разширение на съществуващия при Русе, който може да бъде част от проекта за свързване на Русе и Свиленград. Интересът за тази пътна връзка остава, стана ясно още от думите на президента. Другият мост ще бъде между Силистра и румънския град Кълъраш. По думите на Плевнелиев има възможност до края на 2020 година проектирането на двата нови моста да е приключило.

Инфраструктурата привлича инвестиции, гарантира икономически просперитет и социално развитие, коментира още Плевнелиев.

В своето приветствие той посочи още няколко проекта, които ще бъдат развивани в новия програмен период - тунелът под Шипка, магистрала "Хемус", както и като цялата инфраструктура в Северна България, което ще бъде тотален приоритет за периода 2014 - 2020 година.

Президентът е убеден, че е нужно фокусът върху бързото изграждане на инфраструктура да се запази, защото това ще отпуши икономиката в най-бедните региони на страната, които са и най-бедните в целия ЕС. Той посочи още, че не използваме добре потенциала си. "Истанбул, в който живеят близо 20 млн. души, е само на 250 километра от границата ни", каза още Плевнелиев, посочвайки, че липсва стратегия да се възползваме от тази близост.

Работата ни в тази насока е проектът за жп връзка Пловдив - Свиленград, както и магистрала "Марица", допълни още той. Крайно време е да бъдат задвижени и публично-частните партньорства, които имат много възможности за всички сектора, с изключение на железопътния сектор, смята обаче Плевнелиев. 

Президентът припомни още, че европейският бюджет за новия програмен период 2014 - 2020 година още не е приет. В него на този етап е заложено увеличение единствено на сумите за селското стопанство. За останалите програми средствата се запазват, а ние предлагаме и още две нови оперативни програми - "Наука" и "Добро управление". Втората програма ще се занимава с проекта по въвеждане на електронното правителство, допълни още Плевнелиев.

Президентът обаче коментира, че през следващите години не се очаква икономически растеж в целия ЕС и това е неочаквана ситуация за всички. В такава ситуация усвояването на фондовете вече трябва да става по много по-гъвкав начин. "Трябва да догаваряме не 100% от тези фондове, а повече. Това трябва да залегне в плановете на институциите - не просто договаряне, а наддоговаряне",  призова още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 09.09.22 г.
fallback