IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразуменията с "Газпром" и "Атомстройекспорт" все още си остават в тайна

Оповестени бяха данните на 112 договора в областта на енергетиката, но едни от най-важните договорки още са тайна

10:27 | 12.04.13 г. 4
Споразуменията с "Газпром" и "Атомстройекспорт" все още си остават в тайна

На първото си заседание на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше одобрено искане да се оповестят договорите в областта на енергетиката, за което настояваха и протестиращите в началото на годината.

В изпълнение на това решение днес от министерството публикуваха 112 договора. Справка показа, че става дума за договорки между Националната електрическа компания (НЕК) с нейните партньори. Очаквано обаче липсват споразуменията с „Газпром“ или „Атомстройекспорт“, а причината вероятно е търговската тайна. 

На страницата на МИЕТ могат да бъдат намерени споразуменията на НЕК с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, както и с частните ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (КонтурГлобал) и ТЕЦ „Бобовдол“. В тях например са посочени, че НЕК трябва да изкупува определената квота  произведена енергия, в случая с „КонктурГлобал“, като цената се определя от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За ТЕЦ „Бобовдол“ в приложение е представено договореното количество енергия, но данните се отнасят до първото полугодие на 2011 година.

В договор са уговорени и условията за поддържането на студен резерв от топлоцентралите, както и споразуменията със заводските централи. Някои от споразуменията обаче са с дати от 2009 година - договорът за пренос на електрическа енергия между НЕК и завода за хартия "Белово". 

Още в края на миналата седмица служебният министър Асен Василев призна, че най-важните енергиийни договори едва ли ще бъдат разсекретени, тъй като в тях се съдържа стратегическа информация за развитието на руските компании на целия европейски пазар, не само в България.

Именно тези текстове обаче бяха очаквани и искани по време на протестите.

Договорите можете да намерите на страницата на енергийното министерство

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
ivan4o555
преди 11 години
Ако някога се публикуват договорите с "Газпром" и "Атомстрой-експорт" в България ще има революция, защото ще стане ясно колко неизгодни са тези договори за България, а са подписани от Горския цар и от БСП!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Хаааахахаха! Поглеждам новините в Инвестора, виждам тази статия, виждам два коментара, през това време секретарката ми носи една папка и аз й викам - хайде на бас на един лев, че ще позная ника на писалия първия коментар! Познайте дали спечелих ... хаха! Опростих лечето на жената, защото разширих прогнозата, че ще има думи като "комунисти", "слуги на Кремъл", ама не познах... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
user##
преди 11 години
Явно ще чакаме Wikileaks да ги публикува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Ама аз точно тях искаааааааааааааааааааааааааааааааааааам да видя!!!!Дайте ги в пълното им съдържание с всичките им допълнителни споразумения или и вие сте поредните национални предатели на хранилка при Путин.Чувате ли временно управляващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още