fallback

Отново ограничават производството на електрическа енергия

Този път обаче ЕСО посочи само централите, произвеждащи от възобновяеми енергийни източници

09:10 | 13.04.13 г. 2

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отново въвежда ограничения на производството на електричество във връзка с намаленото потребление, става ясно от съобщение на институцията.

Този път обаче са посочени единствено централите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници. В периода от 11 до 17 часа днес (13 април) ще бъдат изключени 40% от присъединените вятърни и фотоволтаични мощности.

От EVN вече декларираха готовността си да се съобразят с решението на ЕСО. Всички централи с мощности над 30 киловата ще трябва да намалят производството си с 40%, става ясно от съобщението им. Дружеството напомни, че при предишните мерки за ограничение на производството, някои от дружествата са нарушили заповедта. ЕСО е получил съобщение за тези нарушения. 

От "Енерго - Про" също изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че ще бъдат изключени 40% от вятърните и фотоволтаичните централи. От своя страна от ЧЕЗ съобщиха, че заради искането на ЕСО спрени ще бъдат мощностите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници в Благоевградска област. 

Припомняме, че заради свръхкапацитета на енергийни мощности, съчетан с свитото вътрешно потребление и намален внос, в предишните дни на няколко пъти се наложи да бъде ограничено производството от инсталирани мощности. В предишните решения на ЕСО обаче бяха посочвани всички централи в страната, изключение беше прието само за водните централи заради препълнените язовири и опасност от наводнения.

Решение дали и през другия почивен ден – неделя, ще има въведени ограничения на производството на енергия у нас ще бъде взето по-късно днес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
fallback