IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дарение във фонд ин витро намалява наполовина данъчната основа

НАП и Българския дарителски форум започват съвместна инициатива за насърчаване на даренията

12:42 | 15.04.13 г.
Дарение във фонд ин витро намалява наполовина данъчната основа

Юридическите лица, които са правили дарения през годината, могат да намалят дължимите данъци, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данъчната служба започва кампания, съвместно с Българския дарителски форум, за насърчаване на даренията.

Наполовина се намалява счетоводната печалба при дарения в полза на Фонд „Асистирана репродукция“ и във Фонда за лечение на деца, става ясно от съобщенията. С до 10% пък се намалява положителният счетоводен финансов резултат с дарения в полза на здравни заведения, социални домове или детски градини и училища.

Даренията за култура носят намаление до 15% от счетоводната печалба.

Най-значителното облекчение носят даренията на компютри и периферни устройства. Но тук има и ограничения – те трябва да са произведени до една година преди датата на дарението и да са направени в полза на български училища и университети. Разходите за дарението не трябва да надвишават 65% от счетоводната печалба.

Облекчения могат да ползват и физическите лица. Така данъчната основа за тях намалява с 50% с дарение за Фонд „Асистирана репродукция“ или във Фонда за лечение на деца, и с до 15% - за дарения в областта на културата (за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на „меценати” по смисъла на Закона за меценатството).

Дарения за болници и специализирани институции пък носят до 5% намаление на данъчната основа за доходите на физическите лица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още