IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ подкрепи БСП за ревизия на плоския данък

Синдикатът и левицата обаче имат различия по отношение на скалата на прогресивното данъчно облагане

15:16 | 24.04.13 г. 4
КНСБ подкрепи БСП за ревизия на плоския данък

Поският данък трябва да бъде ревизиран. Около тази теза се обединиха КНСБ и БСП след проведена съвместна среща, на която дискутираха приоритетите в икономическата политика за следващото правителство, съобщи БТА.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров видя близост с предложенията в предизборната програма на "Коалиция за България" и тези на синдиката. Той изрази надежда за намиране на обществен консенсус за ревизиране на плоския данък, който по негови думи е един от двигателите на задълбочаващата се бедност.

Димитров заяви обаче, че имат различия с БСП по отношение на скалата на прогресивното данъчно облагане - от синдиката предлагат горницата за доходи над 4500 лв. месечно да се облага с 15 % данък, а от БСП предвиждат ставка от 20%.

Лидерът на синдиката посочи, че според разчетите на КНСБ през следващия мандат средната работна заплата може да нарасне с 25%, т.е. с около 10% годишно. В тази връзка лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза, че като лява партия винаги са поставяли на преден план доходите на хората и за следващ мандат поемат много ясни ангажименти за сериозно увеличаване на минималната работна заплата.

Промените в подоходното облагане целят връщане на справедливостта и на 350 млн. лева в потреблението, в хората, чрез въвеждането на нулева ставка за доходите до размера на минималната работна заплата, заяви Станишев.

БСП и КНСБ постигнаха съгласие и относно замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране и за възможностите за предсрочно пенсиониране на работещи при рискови условия. От синдиката обаче се противопоставиха на идеята на левицата за връщане на условията за пенсиониране на военнослужещите.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 1
keizer
преди 11 години
Jelenski един път те питах - съгласувал ли си с партията посещенията по реакционни империалистично-капиталистически сайтове като инвестор? Това не противоречи ли на работническо-селската партийна линия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Чрез синдикализъм - към социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Абе гледам, ГЕРБ поне не са пуснали агитатори в инвестор. Ако такава ви е агитационната политика на БСП, само заради това няма да гласувам за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 26
jelenski
преди 11 години
Програмата на БСП е най-адекватната програма, която може действително да подобри състоянието на България след зулумите на ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още