fallback

Агенция "Митници": Уредите на "Лукойл" категорично не предават информация

Проверката е установила и тръбни отклонения, които позволяват да бъдат заобикаляни сензорите

15:53 | 26.04.13 г. 4

Уредите на данъчна база "Продуктопроводи" от "Лукойл Нефтохим" до пласментно-снабдителна база "Илиенци" не са преминали метеорологичен контрол и не предават информация към Агенция "Митници". Това гласи становището на агенцията след извършената проверка на служители в базата. 

Установени са тръбни отклонения, които дават възможност за заобикаляне на сензорите, става ясно от официалното съобщение. "Агенция „Митници” очаква „Лукойл България” ЕООД да ги информира в какви срокове могат да отстранят констатираните несъответствия, за да бъде приет съвместен график за проверки", заявяват още от ведомството.

Констатираната липса на метрологични знаци и пломби за метрологична проверка в данъчния склад възпрепятства процедурата по одобряване на точките за контрол и оценката за съответствие на средствата за измерване и контрол с изискванията на ЗАДС и Наредба № 3, отбелязват още от ведомството. 

Резултатите от проверката са изпратени на самата рафинерия, както и на Министерството на финансите. От своя страна от "Лукойл България" пък направиха своя проверка и публикуваха данните от нея.

Според инспекцията на международната компания SGS уредите в шестте точки на продуктопровода - Илиенци, Карнобат, Стара Загора, Ветрен, Пловдив и Ихтиман са инсталирани според изискванията на производителите и имат възможност за изпращане на данни в реално време до Агенция "Митници". 

Припомняме, че преди броени дни от Агенция "Митници" взеха лиценза за този продуктопровод на "Лукойл Нефтохим" с мотива, че не са изпълнени законовите изисквания. От Върховния административен съд обаче постановиха прекратяване на това решение. 

Това отсъждане стана причина за размяна на емоционални реплики, като от агенцията заявиха, че "законът коленичи и монополът победи". От съда обаче коментираха, че няма да толерират усилията на едната страна в спора да реши хода на делото с изявления извън съдебната зала. 

Тази сутрин бившият шеф на Агенция "Митници" Емил Димитров, известен с прозвището си Ревизоро, коментира, че сегашният митнически началник Ваньо Танов има личен конфликт с бургаската рафинерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 10.09.22 г.
fallback