fallback

От ВЕИ-сектора поискаха оставката на енергийния министър

В последните седмици ЕСО ограничава производството на електричество от възобновяеми източници, заради ниското потребление

13:57 | 30.04.13 г. 14

Оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев поискаха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) в отворено писмо до служебния премиер Марин Райков.

Основание за това искане са „последователните незаконосъобразни и дискриминационни действия“ на регулаторните органи спрямо производството на енергия от възобновяеми източници. В позицията на БФА е записано още, че Електроенергийният системен оператор (ЕСО) необосновано ограничава производството на енергия от възобновяеми източници. Това е заплаха за съществуването на 1,7 хил. производители, смятат от организацията.

В отвореното писмо от сектора обвиняват енергийният министър, че изгражда негативни нагласи към производителите на енергия от възобновяеми източници, както и противопоставя заети в различните сфери на енергетиката. Василев е изградил и „институционален „чадър” върху заводски и топлофикационни дружества, както и за определени конвенционални източници за сметка на производството от ВЕИ“, допълват още от асоциацията.

В своето писмо от БФА поискаха от служебния премиер и да бъда отменена цената за достъп за производителите на ВЕИ. 

Припомняме, че заради ниското потребление на енергия ЕСО започна ограничение на производството от началото на този месец. Първоначално мярката засягаше всички производители, без водните централи. ВЕЦ-овете бяха с различен режим заради пълните язовири. В последните седмици обаче ограниченията се отнасяха единствено до фотоволтаичните и вятърните централи. 

Включително и днес (30 април) с 40% е ограничено производството на всички централи, произвеждащи електричество от вятърната и слънчевата енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 08.09.22 г.
fallback