fallback

Росен Стоянов: Оставките са логични след срива на доверие

Не е изключено отново да имаме правителство на малцинството, коментира политологът

10:20 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Росен Стоянов: Оставките са логични - крайно време беше да бъде поета политическа отговорност по един логичен начин. Снимка: Bulgaria ON AIR

"Оставките, които заваляха след изборите, са нещо закономерно, логично и европейско. Това е добрият начин да се случва модерна, европейска политика", коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът  Росен Стоянов.

"Крайно време беше да бъде поета политическа отговорност по един логичен начин. Това се случи в дясното пространство, тъй като там беше основният срив в подкрепата на избирателите,“ добави експертът. По неговите думи подмяната на лицата ще се случи бавно и трудно. Той подчертава още, че ГЕРБ трябва да опитат да съставят правителство, тъй като получиха най-голямо доверие от гражданите.

Повечето колеги на Стоянов са на мнение, че в скоро време ще има нови избори. „Основните политически парии ще опитат да съставят правителство, въпреки нелогичните на пръв поглед конфигурации“, добавя политологът.

Според Стоянов не е изключено отново да има правителство на малцинството. БСП и ДПС имали своята история и опит в управлението в миналото. „Крайността в позициите в деня на изборите не направи добро впечатление“, коментира специалистът и допълни, че политиката следва да е въз основа на визия за бъдещето.

„Едно е сигурно - ако съставянето на правителство няма успех и гражданите усетят, че не се случва промяна на ежедневна база, ще излязат отново на улицата. Факт е, че икономическата криза в страната и в Европа продължава. За да не се учудим от сметката за ток, трябва първо да разберем каква е цената. Необходима е повече прозрачност, за да могат хората да направя информиран избор“, добави още политологът.

Не политическата криза, а икономическата е по-страшна, смята Стоянов и допълни, че „това са нормални процеси, които виждаме и в Европа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
fallback