IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията през април спадна до 2% на годишна база

Потребителските цени спрямо март са се понижили с 0,4%, а от началото на годината дефлацията е 0,5%

12:05 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията през април спадна до 2% на годишна база

НСИ публикува данните си за инфлацията и индексите на потребителските цени. От тях става ясно, че годишната инфлация за април 2013 г. спрямо април 2012 г. е 2%, докато инфлацията от началото на годината е -0,5%, а спрямо предходния месец е -0,4%.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ) по месеци:
Графика: НСИ

През април 2013 г. спрямо март най-много са поскъпнали цените на облеклото и обувките (+5,5%). В групите на нехранителните стоки и услуги най-голямо намаление има при комплексните услуги за почивка и туристически пътувания - с 12,4%. Намалели са още цените на топлоенергията (-3,8%), централно газоснабдяване (-2,9%) и газообразни горива за битови нужди (-3,8%), електроенергия (-1,1%), дизелово гориво и автомобилен бензин А95Н (-1,3%).

От групата на хранителните продукти с най-голямо увеличение през миналия месец са цените на зелето (+40,4%), цитрусовите и южните плодове (+5,9%), лука (+8,3%), картофите (+7,8%), ябълките (+3,2%) и др. Най-много се понижават разходите за свободно време, развлечения и културен отдих (-3,1%).

През април цените на лекарските услуги са се повишили с 0,3%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец. Намаление е регистрирано при цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0,5%.

През април цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се понижили с 0,5% спрямо март. На годишна база поевтиняването е с 0,1%.

Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-0,7%), нехранителни стоки (+0,6%) и услуги (-0,8%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец инфлацията е -0,4%, а на годишна база – 0,9%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още