IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските превозвачи отново блокираха границата ни с Турция*

Посланикът ни в Анкара Красимир Тулечки е съдействал да бъдат вдигнати всякакви рестрикции по отношение на българските превозвачи

10:12 | 16.05.13 г.
Българските превозвачи отново блокираха границата ни с Турция*

Български превозвачи блокираха за втори път в рамките на седмица границата с Турция при  ГКПП "Капитан Андреево".

Превозвачите паркираха тировете си пред бариерата и на ГКПП "Лесово" и така затвориха двата изхода на страната ни към Турция.Опашки с дължини по 2,5-3 км от товарни автомобили са се образували на двата гранични пункта на България с Турция заради блокадата.

Те недоволстват срещу рестрикциите, които турската страна налага на българския бизнес. Последните дни представители на сектора се оплакаха, че турските власти продължават да пречат на нормалното протичане на работата, като спират тировете им с дни на границата, без да обясняват защо е необходимо това.

По думите на превозвачите през изминалата седмица десетки камиони са били задържани за минимум 24 часа, преди да бъдат пуснати на турска територия. Някои българските бизнесмени дори е трябвало да си платят, за да продължат по пътя си.

Приопомняме, че преди седмица имаше друга подобна блокада на граничния ни пункт с Турция. При нея дори се намеси служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев, който увери, че ще проведе разговори с ресорния му колега от турската страна, за да се решат проблемите на бранша.

Турските власти обещаха, че няма да пречат на българските превозвачи, докато не се състои среща между министрите на транспорта на двете страни. Тогава от Българската асоциация на сдружението на автомобилния транспорт обявиха, че се оттеглят, но остават в готовност и ако само един товарен автомобил бъде спрян безпричинно, отново ще излязат на протест, като затворят двата гранични пункта.

Докога границите ни с Турция ще останат затворени все още не е ясно.

Ще протестираме докато не видим, че се предприемат реални действия от страна на турското министерство на транспорта. Това заяви пред „Фокус“ Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

„Нашите институции, каквото са могли, са направили. През последните дни се писаха много писма от нашето министерство към всички институции в Турция и няма никакъв отговор. Българската администрация, според нас, е направила всичко необходимо, но отсреща няма отговор”, посочи Столарски.

„Който от шофьорите се обади в Консулството ни в Одрин, е смятан за престъпник, нарушител и въобще не обръщат внимание на казаното от него. Няма абсолютно никаква подкрепа от страна на дипломатическите представители на България в Одрин”, добави още Столарски.

Той призова всички превозвачи, които са пострадали от отношението на турските гранични власти, да се присъединят към протестите на ГКПП „Капитан Андреево” и „Лесово”. По думите му, днес протестират превозвачи от цялата страна, които са имали проблеми с Турция и които работят в това направление.

Заместник - председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Петко Ангелов обясни, че се надява да има развитие и ответна реакция от българското министерство на транспорта. По думите му, ако проблемът не бъде разрешен, превозвачите няма да вдигнат блокадата и ще протестират на двата гранични пункта денонощно.

И Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ изрази позицията си към във връзка със случващото се на граничния ни пункт с Турция в свое официално писмо разпратено до медиите.

По техни думи дискриминационните мерки, прилагани срещу българските превозвачи при преминаване на българо-турската граница, водят до сериозни загуби и пропуснати ползи не само за превозвачите, но и за експортно-ориентираните отрасли на България, а оттам и за цялата икономика.

„Българският бизнес губи  милиони евро от едностранните, дискриминационни действия на турските власти. Това се превръща вече в рецидив, може би защото всички предишни подобни действия оставаха без последствия“, заявяват още от КРИБ.

Към края на деня Министерският съвет разпрати до медиите съобщение, в което се посочва, че по личните указания на министър-председателя Марин Райков, посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки е направи "категорична интервенция" пред съответните институции в Турция.

Вследствие на това от турска страна са дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции по отношение на българските превозвачи на територията на Република Турция. Потвърждение за това е получено и от Консула на Република България в Одрин, уточняват от Министерския съвет.

От министерството на транспорта съобщиха, че за проблемите на българските превозвачи е сезирана и Европейската комисия. Изпратено е и официално писмо до Международния транспортен форум.

Ситуацията е обсъдена и с представители на Република Сърбия, която също е имала подобни проблеми с Република Турция.

 

 

 

*Допълнена към 17:15 със съобщението на Министерството на транспорта

Повече новини от България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още