IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харитонова: Върви се в посока налагане на санкции за ЕРП-тата*

Предварителният прочит на одитния доклад за дейността на дружествата показа нуждата от още проверки, смята председателят на ДКЕВР

12:47 | 21.05.13 г. 1
Харитонова: Върви се в посока налагане на санкции за ЕРП-тата*

Върви се в посока налагане на санкции на електроразпределителните дружества, смята председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, цитирана от агенция "Фокус". 

По време на днешното заседание на регулатора стана ясно, че утре (22 май) членовете на ДКЕВР ще одобрят одитния доклад от проверките на трите електроразпределителни дружества. Предварителният преглед на документа показва, че със сигурност ще бъдат назначени допълнителни проверки по някои въпроси, категорична беше Харитонова. 

Според нея, ако се стигне до отнемане на лиценз, то някой трябва да купи електроразпределителната мрежа в съответния регион в страната. 

Въпросът с отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества е достатъчно сложен и утежняващ българския народ, заяви още Евгения Харитонова. Председателят на ДКЕВР се обърна към трите електроразпределни дружества в страната, като ги призова „да бъдат така добри да работят добре и в нашата страна”. 

„Ако не работят добре в нашата страна, да си понесат наказанията. Да ги понесат така обаче, че да не паднат обвиненията в съда”, заяви още тя.

Харитонова изрази надежда, че ДКЕВР ще получава за в бъдеще подкрепата на 42-вото Народно събрание, тъй като за необходимите промени в енергийния сектор е нужна и промяна в някои закони и наредби. „Проблемите на енергетиката са проблеми на цялото общество”, напомни председателят на ДКЕВР.

На въпрос какво мисли за възможността да се въведат две тарифи на тока - по-ниска цена до определено количество консумация и след това по-висока цена за повече изразходвана енергия, каквото е предложението на БСП, Харитонова коментира, че до 2005 г. е имало подобно двустепенно заплащане на електроенергията, добавя БТА.

Практиката до 2005 г. обаче показала, че на едно домакинство са се монтирали по няколко електромера и така ефектът от двустепенната скала на цената не е бил добър, обясни още председателят на ДКЕВР. Харитонова изрази опасения, че ЕК забранява кроссубсидирането в цените на енергията, а при въвеждане на две скали на цената има елемент на кроссубсидиране и това може да доведе до налагане на санкция за страната ни.

* Информацията е актуализарана с мнението на Евгения Харитонова по повод двутарифното ценообразуване на електроенергията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Боли ги тях шпека. Просто ще прехвърлят глобите на абонатите си да ги плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още