IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Аврамов: Свиването на контрабандата може да осигури 1,5 млрд. лв. в хазната

Има потенциал токът да не поскъпва, коментира заместник-председателят на Националната предприемаческа и занаятчийска камара

09:34 | 28.05.13 г. 4
Й. Аврамов: Свиването на контрабандата може да осигури 1,5 млрд. лв. в хазната

Новото правителство трябва да затегне данъчната политика и да свие контрабандата, коментира в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Националната предприемаческа и занаятчийска камара Йосиф Аврамов.

По неговите думи управляващите спокойно могат да реализират постъпления в хазната от милиард и половина лева само от свиване на контрабандата. Той допълни, че през последните години се облагат между 10 и 11 милиарда къса цигари, при 22 милиарда през 2008 година. „В същото време пушенето в страната не е намаляло. Напротив, контрабандата не само на цигари, но и на горива и на алкохолни напитки е в застрашителни размери”, заяви Аврамов.

Заместник-председателят на занаятчийската камара в България заяви, че няма информация новото правителство да готви увеличаване на цената на тока. По-скоро намеренията на управляващите са да направят ревизия на енергийните дружества и да установят причините за високите такси за износ. Според Аврамов е възможно цената на тока да не бъде променяна до 1 юли 2014 година. „Има резерви в електроразпределителните дружества, в ТЕЦ-овете по линия на студения резерв“, уточни експертът.

Ако бизнесът бъде оставен да работи, през следващите години напълно реално могат да бъдат създадени не 200 хиляди, а дори 450 хиляди работни места, смята Аврамов. Той допълни, че бизнес средата в момента е изключително лоша.
„Инвестициите са много свити- както вътрешни, така и външни. И ако през 2008 чуждестранните инвестиции бяха в рамките на 6-7 милиарда евро, за миналата година са малко над 1 милиард,“ заяви Аврамов. По думите му една от причините за големия размер на депозитите- почти 36 милиарда към края на март тази година, осем хиляди, от които над 200 000, е решението на много собственици да продадат бизнеса си през последните години.



„Стотици хиляди безработни са именно от тези закрити предприятия“, коментира заместник-председателят на Националната предприемаческа и занаятчийска камара.

Потенциал за развитие имат секторите на машиностроенето, на софтуерната индустрия, на земеделието и леката промишленост, допълни експертът. Според неговата прогноза новото правителство ще остане на власт най-малко до следващата година, когато са изборите за евродепутати. „Посочените министри, особено в свързаните с икономиката ресори, са способни да дадат глътка въздух на бизнеса“, категоричен е Аврамов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 10 години
1. Не смятам че контрабандата е толкова голяма 2. В северна Европа с тяхната "перфектна система" е около 20 %3. Със сигурност може да се хване контрабандата на 100 % но всеки хвърля някакви числа , а никой не прави елементарен анализ Разходи/Ползи 4. Много по ефикасно беше системата на Дянков и В.Танов с разходомерите на Българските производители на Петрол :) и на алкохолни напитки . Но тъй като те всичките са видни спонсори на БСП от поне 20 г. сега всичко очаквам да бъде обявено за вредно за бизнеса :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Глупости.В нашите географски ширини по презумпция далаверите са предпочитани пред нормалния бизнес. И да намалят акцизите с 50% контрабандата няма да изчезне, нито оборота от нея ще влезе в държавната хазна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
KostadinovK
преди 10 години
Това го слушаме от годиниииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още