IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев призова новия кабинет към приемственост

Президентът поздрави Пламен Орешарски за смелостта да поеме управлението в този тежък момент, след като му беше представен бъдещият кабинет

10:07 | 28.05.13 г. 1
Плевнелиев призова новия кабинет към приемственост

За приемственост призова президентът Росен Плевнелиев след като му беше представено бъдещето правителство, оглавявано от Пламен Орешарски. "Проблемите трябва да решаваме, а успехите трябва надградим, а не да разрушим", категоричен беше той.

Президентът посочи бързината, с която беше изпълнена процедурата, предвидена в Конституцията и вече е подписал указ, с който се предлага одобрението на кабинета "Орешарски". Плевнелиев обаче подчерта, че законите не му възлагат оценка на предложенията, представени от бъдещия премиер.

"Парламентът ще направи тази оценка по време на дебатите по състава и структурата на правителството", допълни още той.

Росен Плевнелиев поздрави Пламен Орешарски за смелостта да управлява страната в този тежък момента, в ситуация, при която гражданите не вярват в институциите. Президентът допълни още, че трябва да бъдат взети спешни мерки в редица области - енергетика, политика на доходите и социалната политика, както и по демографските проблеми.

Приоритет трябва да бъдат и преговорите с ЕС за следващия програмен период.

В своето изявление след срещата с Росен Плевнелиев, номинираният за премиер Пламен Орешарски подчерта, че основен критерий за избор на министри е професионализмът. Той обаче допълни, че ще държи на диалога с гражданското общество и ще се съобрази с настроенията на хората.

Лидерът на БСП Сергей Станишев посочи още една промяна в кабинета - липсата на силов вицепремиер. За него това означава, че вътрешното министерство ще бъде стожер на държавността и ще се грижи за сигурността на гражданите, а няма да е в услуга на някоя партия.

Пред Президентството Станишев допълни, че ако "Атака" не се регистрира за гласуването в Народното събрание в сряда, когато трябва да бъде избрано новото правителство, ще се включи в плана на ГЕРБ да бъде запазена несигурността в страната.

На предложението на Бойко Борисов да гласува в полза на кабинета, Станишев заяви, че бившите управляващи първо трябва да оттеглят искането си за касиране на изборите и това ще бъде държавническо поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
jelenski
преди 10 години
Ситуацията в страната е извънредна поради оставеното наследство от ББ и отказа на служебното правителство да каже истината за реалната ситуация в страната го прави съучастник в нерешаването на наболелите проблеми на хората. При сформирането на кабинета, Орешарски е търсил широк политически консенсус за да се търси консенсусно представителство, а не тясно партийно Необходимо е сработване на партиите въпреки различията им ако са истински отговорни политически субекти, за да се възстанови държавността в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още