IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти се обявиха срещу либерализацията на режима за тютюнопушене на закрито

Идеята се определя като популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но е и като национално отговорно поведение, пише в писмо, изпратено до премиера и НС

19:02 | 30.05.13 г. 3
Експерти се обявиха срещу либерализацията на режима за тютюнопушене на закрито

Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за либерализиране на режима за тютюнопушене на закрити обществени места в България. Това се посочва в позиция на института, адресирана до председателя на парламента Михаил Миков и до премиера Пламен Орешарски.

Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение, заявяват от института, пише БТА.

В писмото се посочва, че аргументът за либерализиране на тютюнопушенето - негативните последствия за бизнеса, са силно преувеличени и предвид икономическата обстановка в страната не могат да бъдат отдадени единствено и само на забраната за тютюнопушене.

От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Здравните експерти определят твърдението, че с облекчаването на забраната за тютюнопушене ще се създадат работни места, като абсурдно и лишено от здрав смисъл. Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института.

В нея се припомня, че България е ратифицирала със закон Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, която е в сила от 5 февруари 2006 година. В съответствие с нея нашата държава следва да предприеме законодателни мерки за всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Историята показва, че бумерангът на евтиния популизъм и на преклонената пред олигарсите глава не е пожалил никого, заявяват от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Батя
преди 10 години
Показателно е че една от най-интелигентните аудитории - тази която чете този сайта в анкетата е гласувала с над 80% за запазване на забраната!Това което ще направят БСП си е късоглед популизъм за пред стадото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
deBill
преди 10 години
така е но няма влас по света бутнала алкохол или цигари да е прокопсала за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
data
преди 10 години
До къде ни докараха - чужденците да ни пазят от собствените ни управляващи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още