fallback

Първи протест срещу заявката за отмяна на забраната за пушене

Според противници на тютюневия дим това е прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики и не трябва да се променя

11:30 | 31.05.13 г. 7

Първи протест срещу либерализиране на забраната за пушене в рамките на новото правителство се проведе днес (31 май) пред сградата на Народното събрание. На световния ден без тютюнев дим десетки граждани се обявиха против смекчаване на режима и поискаха новите управляващи да не променят Закона за здравето.

Според протестиращите не е редно прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики, да бъде отменян.

„Събрали сме се заради опитите на законодателите да либерализират режима”, обясни Йордан Дичев, държейки плакат с думите „Водете ни напред, а не назад.” Той заяви, че има множество пушачи, които също не искат промяна на режима, предава bTV.

„Над 65 на сто подкрепят забраната, а много от тях са пушачи. Това е прогресивен закон, който не дели хората и е абсурдно законодателите да се захващат точно с това на фона на много по-важните мерки, които са нужни на България”, е позицията на протестиращият.

По думите му бизнесът реално не губи от забраната, спад има само в производството на тютюневи изделия. „Искаме да сме заедно, а не в отделни зали”, "Европейци сме - пушим навън", "Здравето е по-ценно от икономиката" бяха други призиви, издигнати от хората.

Експерти от здравната сфера също се обявиха срещу либерализирането на режима за тютюнопушене на закрито. Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за промяна в закона. Здравните експерти определят твърдението, че с облекчаването на забраната ще се създадат работни места, като абсурдно и лишено от здрав смисъл.

Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института. От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Експерти от сектора на туризма също не искат промяна на правилата за пушене. Туризмът в никакъв случай не е в упадък заради въвеждането на забраната за тютюнопушене, както се внушава, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Няма основания да се твърди, че загубите на бизнеса са заради въвеждането на пълната забрана, обявиха и лекари, икономисти и представители на граждански организации.

Новият здравен министър д-р Таня Андреева също обяви личната си позиция против либерализирането на забраната. Тя уточни, че Народното събрание има последната думата дали да променя правилата, наложени от 1 юни миналата година и напомни, че от Министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение.

Инициативата за запазване на режима, въведен на 1 юни 2012 година, срещна огромна подкрепа в социалните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
fallback