IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Цеков: Вероятно няма да остана управител на НЗОК

Новото политическо мнозинство изисква шефът на касата да бъде в съзвучие с отговорните институции, за да си имат взаимно доверие, смята той

11:30 | 04.06.13 г.
Пл. Цеков: Вероятно няма да остана управител на НЗОК

Изпълнявам задълженията си професионално, както е регламентирано в закона, заяви управителят на НЗОК Пламен Цеков пред „Нова телевизия“ в коментар на исканата му оставка от лекарския съюз. Според Цеков обвиненията, които се тиражират от лекарския съюз не са подкрепени с факти и данни.

И все пак Цеков напомни, че е политическо лице, член на ПП ГЕРБ и по тази причина е много вероятно да не остане на поста управител на Националната здравноосигурителна каса. „НЗОК по принцип е независима институция. Но тя работи в много тясно сътрудничество с Министерство на финансите, с Министерство на здравеопазването и с парламента. И е редно, когато има едно ново очертало се политическо мнозинство, управителят на касата да бъде в съзвучие с тези институции, така че да имат взаимно доверие“, посочи той.

Пламен Цеков увери, че в момента НЗОК е стабилна и се разплаща в ритъм с всички договорни партньори. „Аз знам къде са проблемите, знам как се очертава бюджетът на касата до края на годината и искам да бъдат всички информирани след мен, така че да могат да вземат мерки“, каза той. И допълни, че на този етап има подкрепата на всички пациентски организации, които по телефон или писмено заявили, че не поддържат исканата му оставка. Съсловните организации също не се предявили претенции към мен, каза шефът на НЗОК.

Цеков уточни, че все още не е получил официално съобщение с мотивите на Върховния административен съд да отмени постановлението на Министерски съвет за определените от Националната здравноосигурителна каса обеми и цени на медицинските дейности. Това по никакъв начин не променя дейността на здравната каса в момента. Нещата продължават да се случват така, както са, уточни управителят на касата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още