IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ ще обърне внимание на екологичното развитие на градовете

Ще има проверка за незаконния лифт на Банско, заяви новият министър на околната среда Искра Михайлова

11:01 | 10.06.13 г.
МОСВ ще обърне внимание на екологичното развитие на градовете

Норми за екологичното развитие на градската среда са сред приоритетите на работа на новия министър на околната среда и водите Искра Михайлова, стана ясно от участието й в сутрешния блок на БНТ.

Това е тема, по която предстои много работа, защото не е обсъждана с другите министерства, тепърва трябва да бъде прилагано най-новото европейско законодателство в областта и вижданията за развитие на европейските градове. Това ще бъде част от работата на експертите в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по отношение на развитието на ОП „Околна среда“ за следващия програмен период.

Михайлова заяви, че работата вече е започнала – изготвен е анализ как политиките по опазването на околната среда да се впишат във всички останали политики, по които получаваме европейски средства.

Според нея обаче, не са изготвени национални приоритети за оперативната програма в периода 2014 -2020 година. „Имаме общата представа, че ще бъдат финансирани проекти в областта на водите – отпадъчни и питейни, в областта на битовите отпадъци, на биологичното разнообразия“, заяви още Михайлова и допълни, че тези сектори традиционно са били подкрепяни от оперативната програма досега.

Новият министър подчерта, че трябва да бъдат изготвени приоритетите, да бъдат разпределени финансовите средства от ЕС и да бъде уточнен механизмът, по който ще бъдат финансирани проектите.

За да могат обаче да се задвижат тези идеи обаче трябва спешно да бъде приет Закона за водите или за развитие на ВиК сектора у нас.

Казусът с незаконния лифт на Банско

Искра Михайлова ще назначи проверка за лифта в Банско, обявен от Върховния административен съд за незаконен. Причината е липсата на оценка за въздействието върху околната среда. Министърът уточни, че по решение на неин предшественик този обект е извършен без да бъде правена оценка. 

"Това решение е възможно по закон. Дали е правилно взето - все имам нужда от допълнителна информация", коментира още тя и допълни, че според нея инструментът ОВОС трябва максимално да бъде използван, а не заобикалян. 

По отношение на казуса МОСВ ще се съобрази с оценката на експертите, предложенията на екологичните организации, но и с констатациите на Комитета по световното наследство (World Heritage Committee към ЮНЕСКО - бел. ред). През 2011 година у нас е имало международна проверка, според която няма значителни увреждания на околната среда и местообитанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още