IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите не подкрепят "обгрижване" на бизнеса за сметка на работещите

Облекчения за бизнеса у нас се случват само за сметка на нарушените права на работещите, смята вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

19:48 | 10.06.13 г. 2
Синдикатите не подкрепят "обгрижване" на бизнеса за сметка на работещите

Синдикатите няма да преговарят по каквито и да било идеи за „обгрижване“ на бизнеса за сметка на работещите и служителите. Категоричната позиция изразиха Пламен Димитров и Димитър Манолов от КНСБ и КТ „Подкрепа“ след среща с премиера Пламен Орешарски.

Синдикатите заявиха готовност да бъдат лоялен партньор на правителството. Те ще участват в работната група, която ще бъде създадена с цел облекчаване на административния натиск върху бизнеса. По-рано при Орешарски бяха работодателските организации, на които премиерът обеща по-ниски такси и облекчени регулаторни режими.

Когато някой иска да прави бизнес, в никакъв случай не го прави, защото много обича хората и ще им открие работни места, и ще им плаща заплати, а го прави защото ще формира печалба от този бизнес, напомни вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той заяви, че огромната част от българския бизнес има „съвсем друг произход“ и допълни, че когато правят своите планове, фирмите трябва да направят сметки за спазване на трудовите стандарти.

Синдикалистът се обяви против идеи, които се въртели „в нечии глави“ за нов Кодекс на труда с гъвкави режими на работа по 24 часа, седем дни в седмицата и плащане на заплати „който, когато каквито пари има“. Някой си е направил сметката без кръчмар, коментира той.

КТ „Подкрепа“ много обича бизнеса, обичаме бизнеса дотолкова, доколкото през бизнеса се създава заетост и заплати и се спазват някакви, понякога, стандарти, заяви още синдикалистът. Според него в последните години идеите да се насърчава бизнесът в България се случвали единствено и само за сметка на идеи да бъдат нарушавани права на работещите.

Големите предприятия изтъквали пред синдикатите, че за да има прогнозируемост на бизнес средата и оттам гаранция за работните места, е нужна сигурност на цената на електроенергията и прогнозируемост за нейното нарастване за индустрията.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е необходим обществен надзорен контрол върху регулаторите, които защитават обществен интерес - като ДКЕВР, КЗК. Този надзор трябва да гарантира тяхната прозрачност.

Синдикатите искат и право на еднократно отлагателно вето върху решенията на тези институции.

Според Димитров с промяна в Закона за обществените поръчки спечелилият съответния конкурс трябва да гарантира по веригата на подизпълнителите нормални трудови и осигурителни стандарти. По думите му през изменения в няколко закона колективното договаряне трябва да гарантира изплащането на заработените трудови възнаграждения.

Синдикатите за пореден път настояха за криминализиране на укриването и неплащането на осигурителни вноски. Те искат и Националният съвет за тристранно сътрудничество да заработи максимално бързо и получили уверение, че каквото зависи от правителството, е направено. КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха и за създаване на специализирани трудови съдилища.

Още новини за България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Да им напомня на синдикатите, че високите осигуровки не са в полза на работещите. Това са дефакто данъци и като такива намаляват реално разполагаемата сума. Ако искат да защитават правата на работещите, синдикатите трябва да искат възможно най-голяма част от осигуровките да мине под тяхно разпореждане или контрол. Може да са например някакви лични осигурителни сметки или направо възможност за получаване на тези пари на ръка от който не желае да се осигурява (над едно минимално задължително ниво). Не може синдикатите да решават, чрез налагането на огромни осигуровки (дефакто данъци), кога работещите да разполагат със зарадотеното от тях - когато са млади и имат нужда от парите или когато остареят. Сегашния модел принуждава работещите да се ограничават като млади за да имат по-високи пенсии. А това е избор, който всеки трябва да може да направи сам (пак повтарям - над едно минимално задължително ниво, което да осигурява минимална пенсия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Облекчения за бизнеса у нас се случват само за сметка на нарушените права на работещите, смята вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов"И по зле може да става при липсата на синдикати! Във ваши ръце е процеса г-н Манолов! Не очаквайте, че другата страна ще ви подари нещо. Никъде по света не се е случило от самосебеси или по желание на някое правителство. ;) ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още